Pakketten
Hoe werkt het?Contact
Bestellen
Inloggen
Bestellen Inloggen
Blog Post

Hoe lang duurt een theorie examen?

Theorie Toppers - 5 min lezen

Hoe lang duurt een theorie examen?

Mensen vragen zich vaak af  “Hoe lang duurt een theorie examen?”. De standaardtijd die je hebt om het theorie-examen in Nederland af te leggen is 30 minuten. De meerkeuzevragen op het examen peilen je kennis van de verkeerswetgeving, verkeersborden en veilige rijtechnieken. Je krijgt een vaste hoeveelheid tijd om elke vraag op het examen met de computer te beantwoorden. Nadat je de test hebt afgerond, worden je antwoorden automatisch beoordeeld, en je krijgt meteen je resultaat. Als je voor het examen slaagt, krijg je een certificaat waarmee je kunt doorgaan naar het praktische rijexamen, de volgende stap in de rijbewijs procedure.

Veel mensen vragen zich af: “Hoe lang duurt theorie examen?” De vragen over gevaarherkenning (25 vragen), verkeersregels (30 vragen) en verkeersinzicht (10 vragen) worden gesteld tijdens het 45 minuten durende examen. Om dit examen af te leggen moet je minstens 16 jaar oud zijn, en je moet ervoor slagen om door te gaan naar het praktijkexamen.

Mogelijke verlenging van het theorie-examen

Voor het theorie-examen extra tijd heb je 15 minuten extra om de vragen in te vullen. In totaal duurt je examen 45 minuten, maar als je extra tijd nodig hebt, duurt het theorie examen een uur. De onderdelen kennis en inzicht krijgen de extra tijd. Bij het segment over het herkennen van gevaren krijg je niet meer tijd. Als je wel wat extra leestijd kunt gebruiken, is de extra tijd voor het theorie-examen gunstig. Stel dat je bijvoorbeeld dyslexie hebt.

Je kunt een computerstem de vragen laten voorlezen als je het examen voor een auto, brommer of motor maakt. Je krijgt oordopjes van een vertegenwoordiger van het CBR aan de balie voorafgaand aan je examen. De uitleg verschijnt ook op je scherm vlak voor het examen. Er is alleen geluid beschikbaar voor de onderdelen Kennis en Inzicht. Er is geen geluid voor het onderdeel gevaarherkenning. 

Waar houd je rekening mee bij het theorie examen?

Bij het auto theorie oefenen en afleggen van een theorie-examen in Nederland zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Het is vooral belangrijk dat je op de hoogte bent van zowel de algemene verkeersregels als de unieke eisen waaraan bromfietsers, automobilisten en motorrijders zich moeten houden. Dit betekent dat je op de hoogte moet zijn van de juiste snelheidslimieten, de regels voor het geven van signalen en andere cruciale kennis die zal worden getest. 

Bovendien is het van cruciaal belang dat je je op het examen goed voorbereid door het onderwerp te bestuderen en om theorie examen te leren zodat je begrijpt wat er gevraagd kan worden. Dit kan inhouden dat je de relevante verkeersregels leert, voorbeeldvragen doorneemt en, indien nodig, meer hulp krijgt. Last but not least is het van cruciaal belang dat je op tijd komt voor het examen en ervoor zorgt dat je alle vereiste papieren hebt, waaronder een identiteitskaart. In het algemeen kan voorbereiding op het examen en tijd besteden aan studeren helpen om een positief resultaat te garanderen.

Hoe lang duurt theorie examen?

Wanneer je je afvraagt ‘hoe lang duurt een theorie examen’? is de vraag bij het lezen van dit artikel hopelijk beantwoord. Heb je andere vragen over het theorie examen? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag bij het slagen voor je theorie!

Lees ook

  • CBR Theorie

Klaar om te slagen?

Wij helpen je slagen voor het theorie examen!

Auto

AutoAlle CBR onderdelen + vragen

Begin met leren
Vanaf €44,99