Auto Theorie Examen

Auto Theorie Examen

Voordat je auto mag rijden, moet je je praktijkexamen halen. Maar, voordat je je praktijkexamen mag doen, moet je eerst je theorie-examen gehaald hebben. Je mag dit examen al doen als je 16 bent, maar let op, want het is slechts anderhalf jaar geldig nadat je je examen gehaald hebt. Behaal je binnen die anderhalf jaar tijd het praktijkexamen niet, dan moet het theorie-examen opnieuw worden gedaan. Hieronder wordt alles wat je over het theorie-examen moet weten verder uitgelegd.

Uit welke onderdelen bestaat het auto theorie-examen?

Het theorie-examen bestaat uit drie onderdelen, met in totaal 65 vragen. Je moet voor alle drie de onderdelen apart voldoende punten behalen, dus ze zijn alle drie even belangrijk.

Gevaarherkenning

Wat moet je doen in specifieke situaties? Hoe herken je een gevaarlijke situatie en waaraan? Een gevaarlijke situatie ontstaat als er een grote kans is dat er een ongeval zal gebeuren, en er niet op tijd op geanticipeerd wordt. Je moet deze situaties dus kunnen herkennen en voorspellen. Alleen dan zul je in staat zijn om de juiste handelingen uit te voeren om het gevaar af te wenden. Dit gedeelte bestaat uit 25 afbeeldingen van verkeerssituaties. Je hebt hier slechts 8 seconden de tijd om de beste keuze te maken in de desbetreffende situatie; gas loslaten, remmen, of juist niets doen. Bij dit onderdeel mag je maximaal 12 fouten maken.

 

Gevaarherkenning - Auto Theorie Examen

Wat zou jij in deze situatie doen? 

Kennis

Je moet natuurlijk ook laten zien dat je de regels goed kent, en dat je ze kunt herkennen en benoemen. Met 12 vragen moet je aan kunnen tonen dat je onder andere bekend bent met het gebruik van de weg, voorrang geven en verlenen, bijzondere wegen, weggedeelten en weggebruikers, verkeerstekens en aanwijzingen. Maar, ook de wetgeving en voertuigkennis hoort hier bij, plus verantwoord en milieubewust autorijden. Kennisvragen zijn specifieke vragen met één specifiek antwoord. Je moet tenminste 10 van de 12 kennisvragen goed kunnen beantwoorden om te slagen.

Inzicht

Alleen de regels kennen is niet genoeg. Je moet ze ook toe kunnen passen in praktijksituaties, en dus de juiste beslissingen kunnen nemen gebaseerd op de situatie. Dit gedeelte is net iets langer dan de gevaarherkenning, met 28 vragen, waarbij je maximaal 3 fouten mag maken. De inzichtvragen gaan grotendeels over dezelfde onderwerpen als hierboven, dus het gebruik van de weg, voorrang, wegen en weggedeelten, verkeerstekens en aanwijzingen. Het verschil is dat je bij de inzichtvragen niet gewoon een vraag krijgt, maar een situatie waar je op de juiste manier op moet reageren.

Wat voor soort vragen kan ik verwachten bij het auto theorie-examen?

Er zijn verschillende soorten vragen die je voorgeschoteld krijgt op de computer waarop je het examen af moet leggen bij het CBR. Bij sleepvragen moet je een of meerdere cijfers in de afbeelding slepen, bijvoorbeeld om aan te geven wie voorrang heeft.

Bij invulvragen moet je het correcte getal invoeren, bijvoorbeeld wat de minimum of maximum snelheid is op een autosnelweg.

Bij een hotspotvraag moet je antwoord geven op een examenvraag door een van de mogelijke afbeeldingen op het scherm aan te klikken. Denk hierbij aan het juiste verkeersbord of een dashboardsymbool bijvoorbeeld.

Hoe kan ik me het beste voorbereiden op een auto theorie-examen?

Je kunt deze situaties en vragen het beste gewoon veel oefenen zodat je weet wat je te wachten staat op het examen. Maar, wat is hiervoor dan de beste methode? Er zijn meerdere manieren waarop je het theorie-examen kunt voorbereiden. Er zijn bijvoorbeeld theorieboeken. Dit is de meest voor de hand liggende methode. Een nadeel van deze methode is dat het vaak lang van stof en niet examengericht is. Je weet door middel van deze methode dus niet precies wat je kunt verwachten op het examen. Ook voor kandidaten met dyslexie en concentratieproblemen is een boek waarschijnlijk niet de beste methode.

Daarnaast zijn er zogeheten dagcursussen, waarin je binnen één dag op het examen voorbereid wordt. Dit klinkt heel aantrekkelijk, maar ook dit heeft zo zijn nadelen. Je hebt hier een vrije dag en gevulde portemonnee voor nodig en je moet naar de desbetreffende locatie reizen. Je zit vervolgens met meerdere personen in één ruimte, waardoor je niet de volledige aandacht krijgt en afgeleid kan raken. En, ook niet geheel onbelangrijk, het is in deze tijd niet corona proof.

Wat nog een redelijk nieuwe, maar wel handige methode is, zijn videocursussen. Hiermee kun je op je eigen tempo, tijd en locatie de theorie leren en de vragen oefenen. Via deze video’s zul je de stof beter onthouden dan wanneer je uit een boek leert. Ook is het mogelijk om oefenexamens te doen. Dit is de voordeligste manier en geschikt voor iedereen, ook voor kandidaten met dyslexie of concentratieproblemen!

 

Gratis uitproberen?