Proef met nieuwe vraagvormen in theorie-examen

Op zaterdag 2 september houden we een proef met twee nieuwe vraagvormen in het theorie-examen. De proef wordt gehouden op de examenlocaties in Venlo, Leusden, Rijswijk, Zwolle, Amsterdam en Breda. Iedereen die daar een theorie-examen voor auto, motor of bromfiets aflegt, doet automatisch mee aan de proef. Het resultaat dat de kandidaat behaalt is een geldig examenresultaat.

Wat houdt de proef in?

De manier waarop we de vragen stellen is anders, de inhoud van het examen is hetzelfde. Tijdens de proef testen we twee nieuwe soorten examenvragen. Dit zijn de hotspotvraag en de single-sleepvraag. Bij de hotspotvraag geef je antwoord op een examenvraag door het aantikken van een afbeelding, bijvoorbeeld een verkeersbord of dashboardsymbool. Bij de single-sleepvraag sleep je het juiste antwoord naar een plaats in een afbeelding. Deze vraag lijkt op de sleepvraag die al in het examen zit. In het theorie-examen krijg je maximaal vier vragen in een nieuwe vorm, dit kunnen er dus ook minder zijn.

 

Waarom doen we deze proef?

Om de kwaliteit van het theorie-examen hoog te houden is het examen continu in ontwikkeling. Voordat we de twee nieuwe vraagsoorten definitief kunnen toepassen in het theorie-examen, testen we ze eerst in deze proef. Aan de resultaten van de proef kunnen wij zien of de nieuwe vraagsoorten de kennis van de kandidaat beter meten dan een meerkeuzevraag.