Rustig aan in de bebouwde kom

De lente begint, het wordt lekker weer. Kinderen spelen buiten, ouderen pakken de fiets weer uit de schuur en jonge ouders wandelen wat vaker met hun kleintjes. In de auto (of op de brommer of motor) komen we dus meer voetgangers en fietsen tegen nu het mooie weer er aan komt. Hoe goed let u op uw snelheid als u in de bebouwde kom rijdt?

Hou je aan de snelheidslimiet!

We doen het allemaal wel eens: net iets harder rijden dan toegestaan. Soms bewust, in een poging verloren minuten in te halen. En soms onbewust, omdat we de weg al goed kennen en daardoor harder gaan rijden. Of omdat we afgeleid zijn door onze telefoon en we even niet meer goed opletten. Vaak zijn het buurt bewoners zelf die te hard rijden in de eigen woonwijk. Wat de reden ook is, (iets) te hard rijden is altijd gevaarlijk. Zeker in de bebouwde kom kunt u regelmatig in onverwachte verkeerssituatie terecht komen, een kind die zomaar de straat oversteekt of een oudere die nier meer snek kan reageren op een verkeerssituatie. Kwetsbare deelnemers (zoals kinderen, ouderen en/of fietsers) lopen het grootste gevaar doordat zij vrijwel onbeschermd zich in het verkeer begeven. Een te hoge snelheid van de automobilist kan hen zelf fataal worden...

Daarom vragen we ook dit jaar weer extra aandacht voor de maximale snelheid, zodat we allemaal veilig over straat kunnen. Uw snelheid bepaalt namelijk de lengte van uw remweg. Een paar kilometer te hard rijden lijkt onschuldig, maar het verhoogt de kans op een ongeluk met letsel of dodelijke afloop aanzienlijk. Bent u een fitte bestuurder? dan hebt u bij normale weersomstandigheden ongeveer één seconde nodig voordat u het rempedaal indrukt. Die reactieseconde is cruciaal. Want hoe hoger je snelheid, hoe meer meters je aflegt in die seconde. Houd u daarom aan de limiet wanneer u op een 30 of 50 kilometerweg rijdt. Simpelweg rustiger rijden doet wonderen voor uw remweg. 

 

Opmerkelijke feiten

Bij ongeveer één op de drie dodelijke verkeersongelukken speelt te hoge snelheid een doorslaggevende rol. Als iedereen zich aan de snelheidslimiet houdt, hebben we in Nederland 25 tot 30% minder letsel slachtoffers.

Foto: Vervoer Regio Amsterdam

Snelheidsovertredingen tot 10 à 15 km per uur boven de limieten van 30 en 50 km per uur kosten binnen de bebouwde kom jaarlijks circa tien voetgangers en fietsers het leven. Zo'n 200 mensen worden zwaargewond in het ziekenhuid opgenomen. Bij regenachtig weer is de remweg nóg een stuk langer. Hou daar dus rekening mee. Een botsing met 50 km per uur staat gelijk aan een val van drie verdiepingen van een flatgebouw. 

Wilt u meer informatie over deze campagne, uw remweg of meer informatie over de boetes voor te hard rijden binnen de bebouwde kom. Kijk dan hier.

Bron: Gemeente Amstelveen


Meer tips of actueel nieuws?

Bekijk ook onze andere blog berichten voor meer praktische tips over het theorie examen.

 

Wist je dat wij dé specialist zijn op het gebied van auto theorie?

Onze online theorie cursus maakt van jou een echte theorie expert!
Klik hier voor meer informatie.