Blog Post

5 lastige voorrangsvragen voor je auto theorie-examen

Theorie Toppers - 3 min lezen

Gemiddeld slaagt zo’n 43% van de mensen. Het CBR zelf zegt dat de vragen niet moeilijk zijn, maar de leerstof wel. Veel mensen klagen dat het theorie-examen te moeilijk is, en ze vinden dat er veel strikvragen worden gesteld. Maar vaak hebben ze te maken met goed lezen, of de afbeeldingen goed bekijken – goed opletten dus. In dit blog geven we je alvast een paar lastige vragen + de antwoorden. 

Zijn het goede vragen, of instinkers? Of jouw glas nu halfvol of halfleeg is 🍷, lastig zijn ze wel. Wij verzamelden 5 lastige vragen van het auto theorie-examen. Let op: De vragen veranderen continu, je weet dus nooit of je deze vragen krijgt!

In dit blog:

Slaag je of niet? Waar zit het hem in?

Het CBR vraag je nooit iets wat je niet hebt kunnen leren. Als je je goed voorbereid, kom je dus niet voor verrassingen te staan. Waarom is het slagingspercentage dan toch zo laag? Veel mensen lezen de vraag te snel, of bekijken de afbeeldingen niet goed. En verder moet je natuurlijk gewoon goed leren. Want het CBR doet het niet om je te plagen, maar om ervoor te zorgen dat je zo écht goed voorbereid de weg op kan.

Vraag 1: Moet je de brommer voorrang geven?

Nee. Jij hebt voorrang, want je komt van rechts op een gelijkwaardige weg. Het lijkt op dit plaatje alsof de weg die je rechts ziet, een zijweg is, maar er staat nergens een bord of wegmarkering, en het is gewoon een gelijkwaardige kruising. De standaard voorrangsregels gelden hier dus.

Vraag 2: Wat is de juiste volgorde van voor laten gaan?

Personenauto, tram, motor. Een tram heeft altijd voorrang op een gelijkwaardige kruising. Ook al kom je van rechts, je moet de tram voorrang verlenen. Maar in dit geval heeft de tram haaientanden, en moet hij dus stoppen voor jou. 🦈

Vraag 3: Je wilt rechtsaf. Moet je de voetganger voor laten gaan?

Ja. De voetganger loopt rechtdoor op de weg die jij wilt afslaan. De voetganger neemt ook deel aan het verkeer, dus je moet haar hier voor laten gaan.

Vraag 4: Je wilt rechtdoor. Moet je de auto voor laten gaan?

Ja. Je mag de weg voor het afslaande verkeer niet blokkeren en door het verkeer voor je is het niet mogelijk om door te rijden. Als je verder zou rijden, zou je de weg namelijk blokkeren. Eigenlijk geef je hem gewoon de ruimte om door te rijden, aangezien jij toch stilstaat.

Vraag 5: Je wilt linksaf. Moet je de voetganger voor laten gaan?

Nee, want de voetganger loopt op de kruisende weg, niet meer dezelfde weg of uit dezelfde richting. Bij haaientanden geef je alleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg.

Klaar om zelfs de meest lastige vragen goed te beantwoorden en te slagen? Volg onze online theoriecursus voor auto, brommer of motor. Jij beslist welk pakket je kiest, en wij zorgen voor de rest. Online je theorie oefenen, waar en wanneer je maar wilt. 😎