Pakketten
Hoe werkt het?Contact
Bestellen
Inloggen
Bestellen Inloggen

Waar wil je voor leren?

Je kunt bij ons terecht voor je auto-, bromfiets- of motor theoriecursus.

Auto

Wil je leren voor je auto theorie examen?

Ga naar auto pakketten

Andere weggebruikers in de nacht

Alcohol en rijden is een van de onverstandigste dingen die je kunt doen, dat weet iedereen (als je het niet weet, lees dan ons blog: Alcohol in het verkeer, wat moet je weten voor je theorie examen?). Maar jíj kunt wel de Bob zijn, maar je weet natuurlijk niet of je medeweggebruikers zo verstandig zijn.

Uit onderzoek blijkt dat er ‘s nachts meer beschonken bestuurders op de weg zijn dan overdag. Wees daarom extra alert op andere weggebruikers. Vertonen ze vreemd gedrag? Houd dan extra afstand of ga ze voorbij.

Ken je eigen limieten – you’re not a superhuman

Wij zijn dagdieren en zien dan ook niet goed in de nacht. Gelukkig zijn de Nederlandse wegen meestal goed verlicht, maar alles wat buiten de lichtstralen valt is zo’n beetje onzichtbaar voor het menselijk oog. 

Dit betekent dat je andere belangrijke, handige (referentie)punten niet kunt zien. Dit maakt het lastiger om afstanden goed in te schatten, en je kunt ook niet goed inschatten hoe snel andere auto’s zich bewegen (ten opzichte van jou). 

Rijden in de schemering is trouwens nog zwaarder voor je ogen. Omdat het licht continu verandert, moeten je ogen zich telkens aanpassen. Op den duur is dit dus vermoeiender dan hetzelfde stuk rijden in complete duisternis.

Zie je extreem slecht in het donker? Dan ben je misschien nachtblind, een aandoening die ervoor zorgt dat je niets ziet in het donker. Om jezelf en andere weggebruikers te beschermen, laat je je auto staan, zelfs als er voldoende straatverlichting is.

Geen grap: Let op overstekende dieren

Een waarschuwingsbord voor overstekend wild. Je hebt er vast wel eens een gezien. Het lijkt misschien onwaarschijnlijk, maar jaarlijks gebeuren er veel ongelukken met herten, reeën en ander wild  die de weg oversteken. 

Overdag zijn wilde dieren schuwer, onder andere vanwege het vele verkeer. Zie je een dier aan de rand van de weg stilstaan, dan is het nog steeds belangrijk om alert te zijn. De reactie van dieren is onvoorspelbaar. En veel wilde dieren in Nederland leven in kuddes. De kans is dus groot dat er niet één dier in de buurt is, maar meerdere.

Rij je in een bosrijk gebied of buiten de bebouwde kom, wees dan extra alert. Een dier dat boven je motorkap uitkomt, kan zelfs bij een gematigde snelheid voor een flink ongeluk zorgen. 

4 extra tips om veilig te rijden in de nacht:

1. Houd je hoofd koel – letterlijk: Zorg ervoor dat je auto niet te warm wordt. Warmte maakt je slaperig, wat er voor zorgt dat je je niet goed kunt concentreren. Ook al is het buiten koud, dan nog is het verstandig om voor voldoende frisse lucht te zorgen.

2. Houd je aan de regels, ook al ben je de enige weggebruiker: Het is ook weer een open deur, maar als je alleen op de snelweg rijdt, voelt het soms alsof je het rijk alleen hebt. Maar hoe rustig het ook is, houd je altijd aan de regels. Niet alleen omdat je niet weet wanneer je een andere weggebruiker tegenkomt, maar ook omdat de regels zijn gemaakt op je eigen limieten en die van je auto.

3. Kijk niet in het licht van de tegenligger: Licht trekt de aandacht, maar als je in fel licht kijkt, kun je tijdelijk verblind worden. Focus je daarom alleen op je eigen weghelft als er een tegenligger aankomt.

4. Houd je ramen schoon: Met vieze ruiten zie je nóg minder in het donker. Het is dus belangrijk dat je ramen schoon zijn als je in de nacht rijdt. Wist je dat de boete voor vieze ruiten ook niet niks is? Je telt gerust 240 tot 380 euro neer.