Blog Post

Alles over de maximale snelheid en het geluid van je scooter + gratis tips om extra snel te slagen

Sherita Jager - 8 min lezen

Als Speedy Gonzales zie je jezelf natuurlijk al door de stad crossen zodra je je scooter hebt. Leuk, maar helaas, – écht crossen moet je aan de pro’s overlaten want er zijn strenge regels over de maximumsnelheid en over hoeveel geluid je scooter mag maken. In dit blog vertellen we je meer over de maximumsnelheid van je scooter, opvoeren, het maximale geluid, en rollerbanken. Tot slot geven we je nog een superhandige tip om ervoor te zorgen dat je sneller slaagt!

In dit blog:

Hoe hard mag ik rijden met mijn brommobiel of bromfiets?

Een scooter mag nooit harder gaan dan 45 kilometer per uur. En op de bromfiets ben je erg kwetsbaar! Houd je daarom altijd aan de maximale snelheid.

Dit zijn de regels:

Binnen de bebouwde kom: Op een fiets- en bromfietspad binnen de bebouwde kom, mag je maximaal 30 kilometer per uur. Op een rijbaan binnen de bebouwde kom mag je maximaal 45 kilometer per uur.

Buiten de bebouwde kom: Buiten de bebouwde kom mag je op een fiets- en bromfietspad maximaal 40 kilometer per uur. Op een rijbaan buiten de bebouwde kom mag je maximaal 45 kilometer per uur.

Woonerf: Op een woonerf is de toegestane maximale snelheid 15 kilometer per uur (of je nu op een brommobiel, bromfiets of in een auto rijdt).
Snorfiets: Een snorfiets (met blauw kenteken) mag maximaal 25 kilometer per uur rijden (op een woonerf 15).

Hoe weet je of je binnen of buiten de bebouwde kom, of op een woonerf rijdt? Dat zie je aan deze borden:

Verkeersbord binnen de bebouwde kom. Let op, dit bord geeft dus meteen een maximumsnelheid aan van 30 kilometer per uur op een fiets- en bromfietspad, en 45 kilometer per uur op een rijbaan.

Verkeersbord buiten de bebouwde kom. Let op, dit bord geeft dus meteen een maximumsnelheid aan van 40 kilometer per uur op een fiets- en bromfietspad, en 45 kilometer per uur op een rijbaan.

Verkeersbord woonerf. Let op, dit bord geeft dus meteen een maximumsnelheid van 15 kilometer per uur aan.

p.s.

Zie je deze verkeersborden hierboven? Die zetten we hier niet zomaar neer. Wist je dat de meeste fouten namelijk worden gemaakt bij verkeersborden? Bij elk examen worden er minimaal 4 vragen gesteld die specifiek gaan over verkeersborden. Dat is makkelijk 4 punten scoren! Speciaal voor jou hebben wij een overzicht gemaakt van de allerbelangrijkste! 

Download nu tijdelijk ons verkeersbordenoverzicht GRATIS

Wat is de constructiesnelheid van een brommer of scooter?

We weten nu dat bromfietsers zich moeten houden aan een bepaalde snelheid, zelfs al kan je brommer of scooter harder. De reden hiervoor is de veiligheid van jezelf én je omgeving. Daarnaast is een scooter zo gemaakt voor een bepaalde snelheid. Dit noem je de constructiesnelheid. 

Ga je hier overheen, dan slijt je scooter sneller en kun je ongelukken krijgen als je scooter het ineens begeeft. De materialen zoals bijvoorbeeld de remmen zijn namelijk niet gemaakt voor hogere snelheden. 

Wat is je scooter opvoeren?

Veel scooters mogen in het land waar ze worden gemaakt, harder rijden dan in Nederland. Om de scooters toe te laten op de Nederlandse markt, worden ze begrensd in hun snelheid. Een scooter opvoeren is de begrenzing verwijderen zodat hij harder kan dan de toegestane snelheid.

Een scooter opvoeren is verboden. 

Wat zijn de gevolgen van een rollenbanktest?

De politie controleert vaak op maximumsnelheden van scooters. Dit doen ze met een speciaal apparaat, een rollenbank. Als uit deze test blijkt dat jouw scooter harder gaat dan toegestaan krijg je een boete.

 • Je krijgt een boete als je bromfiets of scooter sneller gaat dan 51 kilometer per uur.

 • Gaat je bromfiets sneller dan 66 kilometer per uur, dan kan je kentekenbewijs worden ingenomen.

 • Gaat je scooter meer dan 30 kilometer per uur te hard, dan wordt je rijbewijs afgenomen.

Let op: Als jouw scooter harder kan dan 45 kilometer per uur, maar je je wel aan de snelheid houdt, ben je alsnog strafbaar.  

Hoe hard mag mijn scooter of brommer?

Je hoort ze vaak: Bromfietsen of scooters die écht een hoop herrie maken. De politie controleert hier streng op. Het geluid wordt gemeten in decibel:

 • Rond de uitlaat mag jouw scooter of bromfiets maximaal 97 decibel aan geluid maken.

 • Voor snorfietsen is dit 90 decibel of de waarde op het kentekenbewijs plus 2 decibel.

Extra tip: Snel slagen voor je theorie-examen?

Ben je aan het leren voor je theorie? Er zijn wel leukere dingen, dat weten we. Maar wist je dat het makkelijker kan? De leukste en snelste manier om in één keer te slagen voor het je scootertheorie-examen doe je via de online-videocursus van Theorie Toppers. 

Wil jij ook snel slagen?

Begin dan vandaag nog met een van onze online-pakketten. Altijd up-to-date, superhandig uitgelegd en makkelijk te bekijken vanaf je telefoon.

Bestel je pakket hier! 

Heb je nog vragen? Comments? Opmerkingen? We helpen je graag, dus neem contact op!

Begin vandaag met leren voor het bromfiets examen!

Kies een pakket.

Start met Deluxe
Aanbevolen

Bromfiets Deluxe

€59,99
31 dagen toegang
5 CBR examenmodules
 • Verkeersborden
 • Verkeersbegrippen
 • 24/7 support

Bromfiets Premium

€49,99
21 dagen toegang
4 CBR examenmodules
 • Verkeersborden
 • Verkeersbegrippen
 • 24/7 support

Bromfiets Lite

€39,99
7 dagen toegang
3 CBR examenmodules
 • Verkeersborden
 • Verkeersbegrippen
 • 24/7 support