Blog Post

Alle kosten bij het behalen van je auto rijbewijs

Theorie Toppers - 6 min lezen

Wat lees je in dit artikel?

Auto rijbewijs kosten lopen uiteen, de kosten worden onder andere beïnvloed door het aantal examenpogingen. De prijs voor het afleggen van het theorie-examen kan de totale kosten voor het behalen van een rijbewijs verhogen. Het is cruciaal om deze kosten te budgetteren en op te nemen in je totale rijbewijs plan.

Verschillende variabelen, waaronder waar je woont en waar je het examen aflegt, kunnen de prijs van een rijbewijs beïnvloeden. Lees snel verder om daar meer over te lezen!

Wat kost een theorie examen auto?

Veel mensen vragen zich af: “wat kost theorie examen auto?” Bij het CBR in 2024 zijn de vaste kosten van het theorie examen €48,00. Overigens zijn er uitzondering waarbij dit extra kan kosten. Verzendkosten zijn bijvoorbeeld inbegrepen als je je theorie examen aanvraag per post indient. Als je rijschool je aanmeldt voor het theorie examen, houd er dan rekening mee dat er extra kosten theorie examen auto zijn.

Het examen en de beoordeling van je antwoorden vallen beide onder deze kosten. Dit is exclusief eventuele extra kosten die het CBR in rekening brengt, zoals die voor het gebruik van een computer of andere apparatuur, en exclusief de prijs van eventuele studiematerialen of examenvoorbereiding cursussen waarvoor je je inschrijft. 

Kosten theorie examen auto berekenen

Het soort examen speelt een rol. Wat kost een theorie examen auto kan afhangen van wat voor soort theorie examen je aflegt. Ook kan de prijs van een auto theorie examen veranderen afhankelijk van waar je het aflegt. Bijvoorbeeld, meer betalen om een theorie examen voor een auto af te leggen bij een particuliere testinstelling in tegenstelling tot een door de overheid beheerde testfaciliteit.

Er kunnen soms extra kosten zijn voor het afleggen van een auto theorie examen, zoals kosten voor het uitstellen van het examen. In het algemeen kan de prijs van een theorie-examen voor een auto variëren op basis van allerlei variabelen, dus kun je het beste meer informatie krijgen door contact op te nemen met je plaatselijke testfaciliteit of het RDW.

Auto rijbewijs kosten, hoeveel kost het nemen van rijlessen?

Verschillende variabelen, zoals de rijschool die je kiest, het aantal en type lessen dat je neemt en de locatie van de rijschool, kunnen allemaal van invloed zijn op de prijs van de rijlessen die je afneemt. Afhankelijk van bovengenoemde variabelen kan de gemiddelde prijs van een rijles variëren van €35 tot €60 per uur. 

Om de totale kosten te verlagen, geven sommige rijscholen korting voor het nemen van meerdere lessen of voor het volgen van langere rijlessen. Om de beste deal voor rijlessen te krijgen, is het essentieel om rond te kijken en de prijzen van verschillende rijscholen te vergelijken. Houd rekening met andere kosten naast de kosten van de lessen zelf, zoals het betalen van de theorie- en praktijkexamens, en eventuele andere prijzen die de rijschool in rekening brengt voor administratieve of andere diensten.

In 2024 kost een rijexamen bij het CBR € 136,50

Het examengeld wordt namens jou door je rijschool aan het CBR overgemaakt. Daarnaast moet je je rijschool betalen voor administratiekosten, het gebruik van de lesauto en de aanwezigheid van de instructeur bij het examen. In 2022 kost een CBR tussentijdse toets je € 122,50. 

Hoeveel kost het aanvragen van een rijbewijs?

Het kost in 2024 gemiddeld € 51,11 om een rijbewijs aan te vragen bij de gemeente, let er wel op dat de kosten per gemeente kunnen verschillen. Wil je met sped je rijbewijs aanvragen? Dan betaal je hier in 2024 € 39,65 extra voor. Bij de gemeente dien je een rijbewijs aanvraag in. Je mag hiermee beginnen op de dag nadat je geslaagd bent voor je CBR rijexamen. De specifieke kosten en uren voor het aanvragen van je rijbewijs kun je vinden op de website van je gemeente.

Hoe bereid je je voor op het halen van je theorie examen?

Er zijn talloze manieren om je voor te bereiden op een auto theorie-examen. Het doornemen van de stof die op het examen zal worden behandeld is de eerste fase in de voorbereiding op een theorie examen voor het autorijbewijs. Dit kan inhouden dat je de relevante verkeersregels en verordeningen doorneemt. Dit materiaal is online te vinden, denk aan oefentoets vragen, online studiehulp en boeken over het rijbewijs halen.

Het maken van oefentoetsen is een andere aanpak om je voor te bereiden op een auto theorie-examen. Deze oefen examens kunnen je helpen te wennen aan het soort vragen dat je op het echte examen zal tegenkomen, omdat ze een vergelijkbare indeling en onderwerp hebben. 

Raak vertrouwd met de vragen en onderwerpen

Voordat je het examen aflegt, is het van vitaal belang om vertrouwd te raken met de indeling en het onderwerp. Zo kun je je studie inspanningen concentreren op de meest cruciale onderwerpen en weet je wat je op de examendag kunt verwachten. Op de website van Theorie Toppers kun je allerlei informatie vinden over de vorm en het onderwerp van het examen.

Gebruik de videocursussen van Theorie Toppers om de stof onder de knie te krijgen zodat je het theorie examen oefenen kan. Oefenen met voorbeeldexamenvragen kan namelijk nuttig zijn. Je kunt je vaardigheden voor het maken van toetsen verbeteren en een gevoel krijgen voor het soort vragen dat op het examen kan voorkomen door dit te doen. 

Overweeg ook het volgen van een eendaagse voorbereidingscursus

In één dag je autotheorie halen? Met Theorie Toppers kun je in één dag slagen voor je auto theorie-examen! Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent op het komende examen, zorgen wij dat je de juiste leerstof tot je beschikking hebt. Met behulp van onze auto theorie examen oefenen verhogen we het slagingspercentage. 

Herken risico's, begrijp het verkeer en raak vertrouwd met verkeersborden. We bieden gratis oefensoftware aan, zodat je kunt zien of je klaar bent voor het theorie-examen. Je zult weten waar je op moet letten, want het CBR examen gaat over de twee categorieën verkeersregels en verkeers begrip. Precies wat je bij ons geleerd hebt!

Heb je moeite bij het studeren voor je theorie examen?

Als je moeite hebt met studeren voor een auto theorie examen, is het een idee om de hulp in te schakelen van een professional. Dit kan inhouden dat je contact opneemt met een vriend of vriendin of ouder die het examen al heeft gehaald voor hulp. Nog beter is het om contact op te nemen met Theorie Toppers! Zo verhoog je je kansen om het examen te halen. Onze video's voor het theorie examen hebben je. Zo weet je zeker dat je er klaar voor bent!

Klaar voor de start? 🎉

Bestel nu je pakket en slaag ook in 1 keer!

Start met Deluxe
Aanbevolen

Auto Deluxe

€64,99
31 dagen toegang
7 CBR examenmodules
 • Verkeersborden
 • Verkeersbegrippen
 • Engelse ondertiteling
 • 24/7 support

Auto Premium

€54,99
21 dagen toegang
5 CBR examenmodules
 • Verkeersborden
 • Verkeersbegrippen
 • Engelse ondertiteling
 • 24/7 support

Auto Lite

€44,99
7 dagen toegang
3 CBR examenmodules
 • Verkeersborden
 • Verkeersbegrippen
 • Engelse ondertiteling
 • 24/7 support