Blog Post

Waar kan je een theorie-examen halen? — Theorie Toppers

Theorie Toppers - 3 min lezen

Auto rijlessen neem je af bij een autorijschool via een instructeur. Dit geldt zowel voor het praktijkgedeelte als voor de theorie. Maar een rijschool kan je geen rijbewijs geven. Alleen het CBR, dat staat voor het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen kan dit doen.

Het CBR heeft de landelijke taak om de rijvaardigheid en medische geschiktheid van bestuurders, en de vakbekwaamheid van professionals in transport en logistiek, te beoordelen.

Je mag je praktijkexamen pas gaan doen als je het theorie-examen al gehaald hebt. Je moet minstens 17 jaar zijn om het praktijkexamen af te leggen. Let op, je mag pas zelfstandig rijden als je 18 bent. Je theorie-examen mag je doen vanaf 16 jaar. Door middel van 65 vragen moet je laten zien dat je genoeg kennis van de verkeersregels en inzicht hebt, en dat je gevaar kunt herkennen.

Bestel nu je online videocursus en slaag in 1 keer!

Wat neem je mee naar het CBR-theorie-examen?

Voordat je het CBR theorie-examen af mag leggen moet je het eerst aanvragen. Je kunt via de site inloggen met je persoonlijke DigiD en op die manier registreren. Je krijgt dan een reserveringsbevestiging waarop een reserveringsnummer te vinden is. Dat reserveringsnummer moet je niet vergeten mee te nemen op de dag van het examen. Je moet ook zorgen dat je een geldig identiteitsbewijs bij je hebt. Dit mag een paspoort zijn of een Nederlandse identiteitskaart, maar ook een ander identiteitsbewijs, zolang het maar aan de voorwaarden voldoet; het moet geldig zijn, onbeschadigd, op jouw naam staan, en voorzien van een pasfoto.

Zorg ervoor dat je het originele identiteitsbewijs meeneemt; een kopie mag niet, en ook geen noodpaspoort. De gegevens moeten overeenkomen met de gemeentelijke Basisregistratie Personen (BRP). En dat is alles wat je mee moet nemen, maar ook alles wat je mee mag nemen; in de examenzaal zelf mag je alleen je identiteitsbewijs, en eventueel aanvullende benodigdheden, meenemen.

Hoe gaat het CBR theorie in zijn werk?

Als je voldoende gestudeerd hebt en je denkt genoeg kennis en inzicht te hebben om je theorie te halen, en je hebt een reservering gemaakt voor het examen, dan komt de dag dat je naar het examencentrum reist om je test daar te doen. Zorg altijd dat je minstens een kwartier van tevoren aanwezig bent zodat je ruim tijd hebt om in te loggen en je spullen op te bergen.

  • Als eerste moet je je aanmelden bij de aanmeldzuil. Hiervoor gebruik je het reserveringsnummer die je in de bevestiging hebt ontvangen.

  • Er zijn kluisjes aanwezig waar je je spullen kunt opbergen. Je mag alleen je identiteitsbewijs, en eventueel benodigde aanvullingen daarvoor, meenemen in de examenzaal.

  • In de wachtruimte hangen beeldschermen waarop je je reserveringsnummer terug kunt vinden, met daarachter de status: ‘Aangemeld’ betekent dat je in de wacht staat. Als er ‘Spullen in de locker’ staat ben je bijna aan de beurt. ‘Ga naar start examen’ spreekt dan wel voor zich natuurlijk.

  • Bij de balie wordt nog even gecontroleerd dat je identiteitsbewijs in orde is en krijg je een tafelnummer toegewezen.

  • Bij je tafel aangekomen moet je inloggen met het reserveringsnummer. Controleer ook of je e-mail adres klopt. Zodra je op ‘start’ klikt gaat het examen beginnen en volg je de instructies op het scherm verder.

  • Als je klaar bent kies je voor ‘examen beëindigen’ en krijg je meteen de uitslag van je test te zien. Die uitslag wordt dan ook binnen 24 uur naar je e-mail adres gestuurd. Eventuele foute antwoorden kun je meteen ook nog even terugkijken.

Als je de auto theorie cursus van Theorietoppers gedaan hebt, ben je nu vast geslaagd. Gefeliciteerd! Zo niet, dan krijg je in de e-mail te weten op welke onderwerpen je de volgende keer extra moet oefenen. Het makkelijkst om te leren, en te oefenen, is in precies dezelfde stijl en methode als het examen zelf natuurlijk.

Als je geen zin hebt om uit boeken te leren en precies wil weten wat te verwachten tijdens het CBR-theorie-examen, boek dan vandaag nog een onlinecursus. Je leert in je eigen tijd en op je eigen tempo, en wij staan altijd voor je klaar om je vragen te beantwoorden.