Blog Post

Nieuw motor- en bromfietsexamen: dit verandert er

Sherita Jager - 3 min lezen

Het CBR verandert elke zoveel tijd wat onderdelen in hun theorie-examens. Vanaf 1 juli is dit weer het geval. De vraagvormen worden aangepast, de slaagnorm wordt verlaagd en je krijgt een ander uitslagformulier. In dit artikel geven we je alle info die je moet weten over de CBR-wijzigingen per 1 juli 2023.

CBR-wijziging 1: Vraagstelling aangepast

Ooit, in een grijs verleden, toen er nog niet eens leuke TikTok-kanalen waren, bestonden de vragen van het CBR uit alleen ja/nee-vragen – ohhhh, die goede oude tijd...

Maar omdat je hiermee niet goed kunt laten zien of je de stof beheerst, heeft het CBR steeds meer andere soorten vragen ingevoerd (meerkeuze, sleepvragen). Vanaf 1 juli zal het CBR dit soort vragen nog meer uitbreiden. “Hiermee kunnen we scherper toetsen of iemand de examenstof voldoende beheerst,” vertelt het CBR. 

Ook worden er vragen aangepast aan de nieuwste ontwikkelingen. Zo worden er meer vragen gesteld over bijvoorbeeld het milieu of over nieuwe voertuigen zoals speed-pedelecs. Heel handig, als je het ons vraagt.

CBR-wijziging 2: Slaagnorm naar beneden

Tijdens het theorie-examen krijg je altijd 50 vragen. Voor het oude examen van het CBR, moest je voor zowel je bromfiets- als je motortheorie 44 vragen goed beantwoorden om te slagen. Vanaf 1 juli verandert de slaagnorm. Voor het bromfietsexamen moet je 43 vragen goed beantwoorden en voor het motorexamen 41. Deze norm is aangepast in samenwerking met verschillende expertgroepen en onderzoekbureaus – hulde aan deze mensen!

CBR-wijziging 3: Het uitslagformulier

Direct na het examen zie je niet meer welke vragen je goed of fout had beantwoord. Het CBR geeft je nu alleen nog maar informatie over je resultaten per onderdeel. Zo weet je beter welke categorieën meer aandacht nodig hebben. 

Concreet de CBR-wijzigingen voor bromfiets en motor

Bromfiets theorie-examen 🛵

  • Je moet 43 van de 50 vragen goed beantwoorden (minder dan vroeger).

  • Je ziet de fout beantwoorde vragen niet meer, maar krijgt per onderdeel te zien hoe goed je deze hebt gemaakt.

  • Er zijn nieuwe vragen en andere vraagstellingen.

Motor theorie-examen 🏍️

  • Je moet 41 van de 50 vragen goed beantwoorden (minder dan vroeger).

  • Je ziet de fout beantwoorde vragen niet meer, maar krijgt per onderdeel te zien hoe goed je deze hebt gemaakt.

  • Er zijn nieuwe vragen en andere vraagstellingen.

Wat betekenen de CBR-wijzigingen voor jou?

We begrijpen dat het CBR hun examens zo nu en dan aanpast. En als het aankomt op de vraagstellingen, heeft het CBR een goed punt. Ja/nee-vragen zijn ouderwets en ook is het belangrijk mee te gaan met de laatste ontwikkelingen (kennis over het milieu, nieuwe voertuigen).

Daarnaast vinden we het fijn dat er kritisch is gekeken naar de slagingsnorm en dat deze is aangepast.

We hebben onze twijfels over het niet laten zien van de foute vragen, maar begrijpen het idee erachter: het is goed om te weten welke onderwerpen meer aandacht verdienen (in plaats van je te focussen op specifieke vragen).

Wat deze wijzigingen echt voor jou betekenen, weet je natuurlijk pas vanaf 1 juli. In de tussentijd blijf je je natuurlijk gewoon zo goed mogelijk voorbereiden en oefenen. Neem voldoende tijd om te leren en gebruik onze online video cursussen om de stof echt goed te leren (op een leuke manier!).