Blog Post

De kosten van je rijbewijs + hoe je kunt besparen

Sherita Jader - 5 min lezen

Je rijbewijs hebben is heerlijk, maar de kosten om hem te halen, ja, die zijn wel even slikken. Het CBR heeft onderzocht dat je gemiddeld 3060 euro betaalt om je rijbewijs te halen, ruim 600 euro meer dan 2 jaar geleden. Waaruit bestaan die kosten en kan het ook voor minder? We zochten het uit.

De kosten voor je rijbewijs

Het CBR bedenkt deze cijfers niet zelf. Eerder dit jaar deden ze onderzoek naar de kosten van het halen van een rijbewijs. Hieraan deden 3100 geslaagde kandidaten voor het autopraktijkexamen mee. 

Welke kosten heeft het CBR meegenomen in de berekeningen? 

De kosten van het CBR zelf bestaan uit het theorie- en praktijkexamen. Daarnaast heb je nog de kosten voor de rijlessen en overige kosten zoals het aanvragen van je rijbewijs en de gezondheidsverklaring. Opvallend is dat het CBR de kosten voor het leren van je theorie-examen niet heeft meegerekend. Wil je goed kunnen leren, dan moet je namelijk zeker een theoriecursus volgen.

Dit zijn de berekeningen van het CBR:

 • € 2300 rijlessen. 80% van de kandidaten betaalt tussen € 45 en € 61 per uur les, en het gemiddeld aantal lesuren is 43.

 • € 100 voor het theorie-examen. Hierbij nemen ze het gemiddelde van 2 tot 3 keer € 41.

 • € 500 voor het rijexamen. Hierbij rekenen ze erop dat je in één of twee keer slaagt: € 125,75 + de kosten van de rijschool + 1 rijles voor het examen.

 • € 160 aan bijkomende kosten, zoals een gezondheidsverklaring, een tussentijdse toets (dit wordt door 40% van de kandidaten gedaan), pasfoto's en het aanvragen van je rijbewijs bij de gemeente.

Hoe kun je geld besparen op het halen van je rijbewijs? 8 tips

We kunnen het niet ontkennen, 3060 euro is een smak geld. Maar laten we het positief bekijken. Als jij je rijbewijs op je 18e haalt en tot je 75e mag doorrijden, rijd je 57 jaar voor maar 53 euro per jaar. Want het mooie is, als jij je gedraagt in het verkeer, heb je jouw rijbewijs voor de rest van je leven – niemand pakt het meer van je af!

Leuk allemaal, maar besparen zou fijn zijn en dat is gelukkig zeker mogelijk. 

We geven je onze beste tips:

 1. Let op in het verkeer. Zit je zo nu en dan in de auto? Kijk rond, stel vragen aan de bestuurder en let goed op. Waar rijden auto’s, welke borden zie je allemaal, wanneer schakelt iemand door, in welke spiegels kijkt de bestuurder? Als je al bekend bent met het verkeer voel je je sneller op je gemak en stap je met veel meer vertrouwen en kennis de auto in. 

 2. Volg Theorie Toppers op Instagram en TikTok. Het leren van de theorie is zo leuk dat je niet eens merkt dat je aan het leren bent.

 3. Vergelijk de kosten van een lespakket met losse lessen. In sommige gevallen is een pakket goedkoper, maar als je snel bent, kunnen losse lessen soms goedkoper zijn. Gemiddeld heb je 43 lessen nodig voordat je kan afrijden.

 4. Vergelijk prijzen. De prijzen voor één uur rijles liggen tussen de ​​€ 45 en € 61, een flink verschil dus! De verschillen kunnen te maken hebben met waar je rijdt, de lesauto en hoe lang een les duurt. Check ook zeker de Rijschoolzoeker om rijscholen en slagingspercentages te vergelijken.

 5. Spaar vooruit en zet door. Het is beter om in één keer door te zetten en wekelijks rijlessen te nemen dan telkens te moeten stoppen omdat je geen geld meer hebt. We weten het, het is makkelijk gezegd dan gedaan, maar het zal je uiteindelijk geld besparen.

 6. Reserveer je theorie-examen direct via de website van het CBR. Zij zijn de goedkoopste.

 7. Heb geduld: wil je met spoed rijlessen nemen, je examen doen of je rijbewijs aanvragen? Dat kost extra geld. Dus vraag jezelf af, is het echt nodig?

 8. Leer op tijd en zo goed mogelijk voor je theorie. Begin het liefst al vóór je rijlessen met je theorie, omdat deze kennis tijdens het rijden van pas komt en je sneller vooruit helpt. Vergroot je slagingskans voor het halen van je autotheorie met Theorie Toppers – de leukste, makkelijkste en slimste manier om je autotheorie-examen te halen.

Conclusie

We kunnen het niet leuker maken: je rijbewijs halen kost geld en niet zo’n beetje ook. Maar als je weet wat je ongeveer kwijt zal zijn en hoe je kunt besparen wordt het een stuk leuker (en goedkoper!). 

Verzeker jezelf er in ieder geval van dat je je theorie snel op zak hebt, zodat je goed kunt rijden tijdens de praktijklessen. Leer ook goed voor je theorie, zodat je je theorie-examen in zo min mogelijk keren haalt. Hiermee bespaar je geld! Bekijk hier al onze autotheoriepakketten.

Klaar voor de start?

Kies je pakket!

 • Verkeersborden
 • Verkeersbegrippen
 • Engelse ondertiteling
 • 24/7 support