Blog Post

Helmplicht voor bromfietsen 2023 – voor wie, wat en waarom?

Sherita Jager - 5 min lezen

Yes people, het is zover. Zeg maar dag tegen je strakke look op de bromfiets, want vanaf 1 januari 2023 geldt er een helmplicht voor bromfietsen. Waar je dit jaar nog voorbij kan zoeven zonder helm, moet je er volgend jaar echt aan geloven. Wat is de helmplicht voor bromfietsers precies, waarom is het nodig, en wat moet je weten voor je theorie-examen? We vertellen het je in dit blog.

De helmplicht voor bromfietsers – hoe het begon

Een paar jaar geleden was een groep artsen het zat. Ze zagen dat er te veel mensen in het ziekenhuis belandden omdat ze geen helm droegen. Want op papier klinkt het prima – een brommertje van 25 kilometer per uur, hoeveel letsel kun je daar nou mee oplopen? In de praktijk valt het tegen: Tientallen keren per jaar hebben bestuurders ernstig, vaak blijvend, letsel na een ongeluk, doordat ze geen helm dragen.

De artsen schreven een brief aan de Tweede Kamer, en die ging ermee aan de slag. En vanaf januari 2023 is dan zover: Bromfietsers zijn verplicht een helm te dragen. Nederland is het laatste Europese land wat een helmplicht invoert voor snorfietsen.

Maar, dat moest toch al in Amsterdam en Utrecht?

Ja, dat klopt. Amsterdam en Utrecht waren koploper wat betreft de helmplicht. De twee grote steden vonden het te druk op de fietspaden in de stad. Om dit probleem om te lossen, waren snorfietsers verplicht om op sommige stukken op de rijbaan te rijden. Daardoor moesten ze automatisch een helm dragen.

Vanaf januari 2023 geldt dit beleid nog steeds in Amsterdam en Utrecht, maar mag je die helm niet meer afzetten als je weer op het fietspad rijdt.

Voor de rest van Nederland geldt: Snorfietsers mogen nog wel gewoon op het fietspad als altijd, maar moeten dus wel die helm dragen.

Wie moet een helm dragen?

Alle bestuurders van voertuigen met een blauw kenteken. Dat zijn dus snorfietsen, snorscooters zoals Vespa’s en andere voertuigen die maximaal 25 kilometer per uur mogen.

Waarom moeten bestuurders van snorfietsen en snorscooters een helm dragen?

De overheid hoopt met de helmplicht ernstig letsel bij ongelukken te voorkomen. Elk jaar belanden er tientallen bestuurders in het ziekenhuis met zware verwondingen aan bijvoorbeeld het hoofd.Β Een groot deel had voorkomen kunnen worden als ze een helm hadden gedragen.

Welke helm moet je dragen op een snorfiets?

Op een snorfiets moet je vanaf januari 2023 dus een helm dragen. Je kunt kiezen uit twee soorten helmen:

 • De standaardhelm die je ook op een bromfiets draagt. Dit is een helm die voldoet aan de Europese veiligheidsnorm ECE. Er zijn grofweg 3 soorten helmen: Een integraalhelm (gesloten helm, dicht bij je kin), een jethelm (ook wel potje, of open face helmet genoemd) en een systeemhelm (de voorkant kan omhoog). Meer over helmen lees je in ons blog: Achterop op de bromfiets? Zo doe je dat.

 • Een helm voor een speedpedelec. Er zijn verschillende soorten modellen. Sommige van deze helmen lijken op een standaard bromfietshelm, maar in een speedpedelechelm zitten ventilatiegaten. Veel artsen die zich hebben ingezet voor het wetsvoorstel, zijn ontevreden dat de overheid deze helm toelaat. Ze vinden dat een speedpedelechelm niet genoeg beschermt en denken ook dat veel mensen zullen kiezen voor een goedkopere fietshelm (die dus niet goed genoeg beschermt, maar wel lastig te onderscheiden is van een speedpedelechelm).

Wat verandert er voor je theorie-examen voor je bromfiets?

Niet zoveel. Krijg je een vraag over of snorfietser een helm moet dragen, dan is het antwoord vanaf januari 2023 'ja'.

Wil je de lastigste theorievragen kennen, oefenexamens doen, en helemaal zeker zijn van je theorie-examen voor je bromfiets? Volg dan onze online theoriecursus voor bromfiets, auto of motor. Je kunt altijd en overal streamen. Net zoals Netflix, maar dan leuker. πŸ˜‰

Geen gedoe met boeken en papiertjes, gewoon makkelijk online met Quincy. Voorproefje? Volg ons op TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat, en YouTube.

Messy hair don’t care? Wat moet je nou doen met je snorfiets?

Tsja, wat moeten we nou met onze looks... Hadden we juist die snorfiets gekozen om ons haar cool te houden. Je bent niet de enige die zo denkt. Met de nieuwe helmplicht van 2023 is er nauwelijks voordeel ten opzichte van een bromfiets. We verwachten dat veel bestuurders hun snorscooter laten ombouwen tot een bromfiets. Er zijn maar een paar aanpassingen voor nodig. Het voertuig moet wel weer gekeurd worden door de RDW.

Wist je dat?

 • Nederland het laatste Europese land is dat een helmplicht voor snorfietser instelt?

 • De autogordel achterin pas sindsΒ 1992 verplicht is?

 • Je pas sinds 1974 geen alcohol mag drinken als je deelneemt aan het verkeer? De wetsinvoering zette heel Nederland op z’n kop. Vooral horecaondernemers waren het er niet mee eens. πŸ˜‚

 • Het sinds 1972 verplicht is om als motorrijder (ja, die motor die 120 km/u op de snelweg mag) een helm te dragen.

Alle ins en outs van het bromfietstheorie-examen weten? Theorie Toppers is de allerleukste online-theoriecursus. Duizenden blije bromfietsers, motormuizen en automobilisten gingen je voor. Bekijk onze pakketten hier. Vragen? We helpen je graag. Bel, mail of app ons.

Leren voor het Bromfiets theorie examen?

Ga aan de slag met onze online videocursus πŸ€™

Start met Deluxe
Aanbevolen

Bromfiets Deluxe

€59,99
31 dagen toegang
5 CBR examenmodules
 • Verkeersborden
 • Verkeersbegrippen
 • 24/7 support

Bromfiets Premium

€49,99
21 dagen toegang
4 CBR examenmodules
 • Verkeersborden
 • Verkeersbegrippen
 • 24/7 support

Bromfiets Lite

€39,99
7 dagen toegang
3 CBR examenmodules
 • Verkeersborden
 • Verkeersbegrippen
 • 24/7 support