Blog Post

Zo haal je gevaarherkenning met 2 vingers in je neus

Sherita Jager - 5 min lezen

Gevaarherkenning is een lastig onderdeel van het autotheorie-examen. Veel kandidaten vinden het spannend en geven aan dat de tijd inderdaad supersnel gaat. Daarom is deze video van Theorie Topper Quincy zo handig. Hij vertelt je kort maar krachtig wat je moet weten, zodat het straks op het examen helemaal goed komt! In dit blog schrijven we het nog eens voor je uit. Scrol naar beneden om Quincy’s video meteen te zien.

Wanneer moet je remmen, wanneer moet je gas loslaten, en wanneer doe je niets? In dit blog leggen we het je makkelijk uit zodat je dit onderdeel sowieso haalt! Wil je ook de andere onderdelen halen? Dat kan met onze online theoriecursus voor auto, bromfiets en motor. Handige video’s en proefvragen, en streamen waar en wanneer je maar wilt. Bekijk hier al onze pakketten.

Gevaarherkenning: 25 situaties, 12 fouten

Het CBR-autotheorie-examen begint met het onderdeel gevaarherkenning. We weten dat veel kandidaten gespannen en zenuwachtig zijn bij dit onderdeel. Gevaarherkenning is precies wat het woord al zegt: Gevaar herkennen en daar juist op reageren.

Gevaarherkenning bestaat uit 25 situaties, waar je een keuze moet maken: Rem je, laat je gas los, of doe je niets. Je mag maar liefst 12 fouten maken. Bijna de helft! Dat is echt heel veel. Appeltje eitje, toch? 🍏🥚

Tja, hier komt de adder onder het gras.

Het vervelende is dat je maar 8 tellen hebt om een antwoord te geven. Dat is echt heel kort. Onze tip? Stamp de basis, zodat je zonder erover na hoeft te denken antwoord kunt geven.

➡️ Nog even over die 8 tellen. Dat doen ze bij het CBR natuurlijk niet om je te pesten. Als je over een tijdje echt de weg op gaat, en in een mogelijk gevaarlijke situatie komt, kunnen we de tijd natuurlijk ook niet stilzetten om even na te denken wat je moet doen. Het is dus superbelangrijk dat al deze informatie goed in je hoofd zit, zodat je meteen kunt reageren.

Laten we beginnen met de gevaarlijkste situatie: Een situatie die zo gevaarlijk is, dat je meteen moet remmen.

Wanneer rem je?

Je remt bij een direct gevaar. Als je niet direct remt, zal er iets gebeuren, zoals een ongeluk. Wanneer rem je?

Zie je dieren? Remmen.

Zie je kinderen? Remmen.

Zie je iets wat met een kind te maken heeft? Zoals een bal, ballon of vlieger? Remmen. Waarom? Omdat de kans groot is dat als je een bal de weg op ziet rollen, er een kind achteraan komt. 

Zie je een drempel vlak voor je neus? Remmen.

Is er een gevaarlijke situatie vlak voor je? Remmen.

Zie je niet wat er na de bocht komt? Remmen.

Staat het stoplicht op rood of oranje? Remmen.

Twijfel je? Remmen. Dat is de meest veilige optie die je kunt indrukken.

Wanneer laat je gas los?

Je laat je gas los bij een mogelijk gevaar in de verte. Alles wat je in de verte ziet, is altijd gas los laten. Er is geen reden om direct te remmen. Direct op de rem trappen kan zelfs gevaarlijk zijn voor een auto achter je, dus beter doe je het alleen als het echt nodig is. Wanneer laat je gas los?

Zie je een drempel in de verte? Dan laat je gas los.

Zie je een bocht in de verte? Dan laat je gas los.

Zie je een tegenligger op je afkomen, zoals een auto of vrachtwagen, maar is hij is nog ver weg? Gas los.

Zie je een waarschuwingsbord? (driehoekig bord met een rode rand)? Dan laat je gas los. Ook al zie je niemand. Onthoud: Je wordt niet voor niets gewaarschuwd.

Ligt er sneeuw op de weg en komt er een tegenligger aan? Gas los. Waarom? Als je bij sneeuw remt kan je de controle over je stuur verliezen.

Wanneer doe je niets?

Heel makkelijk. Je doet niets als de situatie overzichtelijk is, en er geen (direct) gevaar is.

Zie je niets? Dan doe je niets.

Gebeurt er niets? Dan doe je niets.

Rij je 20 km per uur (stapvoets)? Dan doe je 9 van de 10 keer ook niets.

Dat was het! Gevaarherkenning was nog nooit zo makkelijk uitgelegd! Goed leren voor je autotheorie helpt je extra snel slagen. Ben je bezig met je auto-theorie, maar ben je het blokken zat? Onze online videotheoriecursus heel al vele studenten geholpen met het halen van hun theorie. Bekijk de video's waar en wanneer je maar wilt, en verhoog je slagingskans! ➡️ Bekijk onze pakketten hier!

Heb je nog vragen? Comments? Opmerkingen? We helpen je graag. Neem contact met ons op en we komen zo snel mogelijk bij je terug!