Blog Post

De maximale snelheid op je scooter of bromfiets

Sherita Jager - 4 min lezen

Snelle scooters, je ziet ze weleens langsscheuren. Misschien zie jij jezelf er ook wel op eentje rijden. Maar let op: de maximumsnelheden zijn bij de wet geregeld. En daar zal je ook zeker vragen over krijgen bij je theorie-examen voor je rijbewijs. In deze blog vertellen we je alles over de maximum constructiesnelheid van je snorfiets of bromfiets, en over hoe hard je mag rijden op de verschillende wegen.

In dit artikel gebruiken we soms voor het gemak "scooter" voor zowel bromfietsen als snorfietsen. Specifieke verschillen zullen duidelijk benoemd worden.

De basis: hoe hard mag een bromfiets of snorfiets?

Laten we eerst beginnen met hoe hard snorfietsen en bromfietsen รผberhaupt mogen rijden. Daar is namelijk nog wel wat verwarring over. En dat begrijpen we, want het is รฉรฉn ding hoe hard je kan, maar een tweede is hoe hard je mag.

Een auto kan soms wel 150 km/u, maar dat betekent niet dat je dat ook mag rijden. Hetzelfde geldt voor bromfietsen en snorfietsen: jouw bromfiets mag nooit harder dan 45 km/u en je snorfiets nooit harder dan 25 km/u. Dit noemen we de maximum constructiesnelheid, wat betekent dat deze voertuigen niet gemaakt zijn om harder te rijden.

Harder rijden dan die maximum constructiesnelheid kan een scooter niet goed aan. Je tweewieler zal sneller slijten en de materialen zoals bijvoorbeeld de remmen zijn niet gemaakt voor hogere snelheden.

Gaat jouw scooter per ongeluk iets harder, dan hoef je je geen zorgen te maken. Vanuit de wet is er namelijk speling van een paar km/u. Maar harder dan die speling mag echt niet en je mag ook geen begrenzer op je voertuig plaatsen. Dit is gevaarlijk voor jezelf en je omgeving en je bent ook niet verzekerd als je een ongeluk krijgt.

Heb je niet aan je scooter gesleuteld, en gaat deze toch harder dan toegestaan? Breng hem dan naar een garage om hem af te laten stellen. Dit is belangrijk, want als jouw voertuig harder kan dan toegestaan, ben je strafbaar. Ook als je je aan de maximumsnelheid houdt!ย 

Als uit een rollenbanktest blijkt dat jouw bromfiets of snorfiets meer dan de toegestane snelheidsoverschrijding kan, krijg je eerst een waarschuwingsbrief. Gebeurt het nog een keer, dan krijg je nog een tweede waarschuwing. Als je voor de derde keer in twee jaar tijd de constructiesnelheid overschrijdt, wordt je voertuig in beslag genomen.

Maximumsnelheden per type weg

Bromfietsen en snorfietsen mogen op verschillende soorten wegen rijden. Hoe hard je mag, hangt af van waar je rijdt. Bromfietsen mogen meestal 45 km/u en snorfietsen 25 km/u, maar soms verandert dit door lokale regels.

De maximumsnelheden voor een bromfiets:

Maar hoe weet je het verschil tussen een fietspad en bromfietspad? Zo herken je ze:

De verschillende wegen waar je op mag rijden

Hoe weet je of je binnen of buiten de bebouwde kom, of op een woonerf rijdt? Dat herken je aan deze borden:

Verkeersbord binnen de bebouwde kom

Dit bord geeft dus meteen de volgende maximumsnelheid aan:

 • 30 km/u op een fiets- en bromfietspad

 • 45 km/u op een rijbaan voor bromfietsen

 • 25 km/u op het fietspad voor snorfietsen

Verkeersbord buiten de bebouwde kom

Dit bord geeft dus meteen de volgende maximumsnelheid aan:

 • Op fiets- en bromfietspad: 30 km/u (algemeen voor fietsers en snorfietsen, afhankelijk van lokale regels)

 • Op de rijbaan voor bromfietsen: 45 km/u

 • Op het fietspad voor snorfietsen: 25 km/u

Verkeersbord woonerf

Dit bord geeft dus meteen de volgende maximumsnelheid aan:

 • 15 km/u aan voor alle voertuigen, inclusief bromfietsen en snorfietsen.

Het is belangrijk om de regels te kennen, maar dan moet je wel de bijbehorende verkeersborden weten. In het theorie-examen krijg je ook altijd vragen over verschillende borden. Daarom is het belangrijk dat je de borden goed uit je hoofd kent, zo kun je makkelijk punten halen!

Download hier onze gratis overzicht met alle verkeersborden, of bekijk onze pakketten. Onze topper Quincy vertelt je alles over borden, voorrang en meer.ย Bekijk een voorproefje van onze videoโ€™s op TikTok, Instagram, Facebook, of YouTube, of koop je pakket meteen.

Leren voor je bromfiets theorie?

Wij helpen je slagen voor het theorie examen ๐ŸŽ‰

Start met Deluxe
Aanbevolen

Bromfiets Deluxe

โ‚ฌ59,99
31 dagen toegang
5 CBR examenmodules
 • Verkeersborden
 • Verkeersbegrippen
 • 24/7 support

Bromfiets Premium

โ‚ฌ49,99
21 dagen toegang
4 CBR examenmodules
 • Verkeersborden
 • Verkeersbegrippen
 • 24/7 support

Bromfiets Lite

โ‚ฌ39,99
7 dagen toegang
3 CBR examenmodules
 • Verkeersborden
 • Verkeersbegrippen
 • 24/7 support