Pakketten
Hoe werkt het?Contact
Bestellen
Inloggen
Bestellen Inloggen
Blog Post

De maximale snelheid op je scooter of bromfiets

Sherita Jager - 4 min lezen

Snelle scooters of bromfietsen. Je ziet ze wel eens langsscheuren, en misschien zie jij zo'n snelle scooter ook wel zitten. Maar de maximumsnelheden zijn bij de wet geregeld. En daar zal je ook zeker vragen over krijgen bij je theorie-examen voor je bromfiets. In deze blog vertellen we je alles over de maximum constructiesnelheid van je scooter of bromfiets, en over hoe hard je mag op de verschillende wegen.

De basis: hoe hard mag een scooter of bromfiets?

Laten we eerst beginnen met hoe hard een bromfiets of scooter überhaupt mag. Daar is namelijk nog wel wat verwarring over. En dat begrijpen we, want één ding is hoe hard je kan, maar een tweede is hoe hard je mag.

Een auto kan soms wel 150 kilometer per uur, maar dat betekent niet dat je dat ook mag rijden. Hetzelfde geldt voor scooters en bromfietsen: jouw scooter of bromfiets mag niet harder dan 45 kilometer per uur. Dit noemen we de maximum constructiesnelheid en dat betekent dat een scooter of bromfiets niet gemaakt is om harder te rijden. 

Een scooter en bromfiets kan dat niet goed aan. Je scooter of bromfiets slijt sneller en de materialen zoals bijvoorbeeld de remmen zijn niet gemaakt voor hogere snelheden. 

Maar gaat jouw scooter of bromfiets per ongeluk 50 kilometer per uur, dan hoef je je geen zorgen te maken. Vanuit de wet is er namelijk speling van 5 kilometer per uur. Maar harder dan dat mag echt niet en je mag ook geen begrenzer op je scooter of bromfiets plaatsen. Dit is gevaarlijk voor jezelf en je omgeving en je bent ook niet verzekerd als je een ongeluk krijgt. 

Heb je niets aan je scooter of bromfiets gesleuteld, en gaat hij toch harder dan 45 kilometer per uur? Breng hem dan naar een garage om hem af te stellen. Want als jouw scooter of bromfiets harder kan dan 45 kilometer per uur, maar je je wel aan de snelheid houdt, ben je alsnog strafbaar.  

En als uit een rollenbanktest blijkt dat jouw scooter of bromfiets meer dan 16 kilometer per uur te hard kan, krijg je een waarschuwingsbrief. Gebeurt dit nog een keer, dan krijg je weer een waarschuwing. Als je voor de derde keer in twee jaar tijd de constructiesnelheid overschrijdt, wordt je scooter of bromfiets in beslag genomen.

Maximumsnelheden voor je scooter of bromfiets per weg

Scooters en brommers mogen op verschillende soorten wegen rijden. De maximumsnelheid is afhankelijk van waar je rijdt. Voor scooters en bromfietsen is dit als volgt...

Maar hoe weet je het verschil tussen een fietspad en bromfietspad? Zo herken je ze:

De verschillende wegen waar je op mag rijden

En hoe weet je of je binnen of buiten de bebouwde kom, of op een woonerf rijdt? Dat herken je aan deze borden:

Verkeersbord binnen de bebouwde kom.

Let op, dit bord geeft dus meteen een maximumsnelheid aan van 30 kilometer per uur op een fiets- en bromfietspad, en 45 kilometer per uur op een rijbaan.

Verkeersbord buiten de bebouwde kom

Let op, dit bord geeft dus meteen een maximumsnelheid aan van 40 kilometer per uur op een fiets- en bromfietspad, en 45 kilometer per uur op een rijbaan.

Verkeersbord woonerf

 Let op, dit bord geeft dus meteen een maximumsnelheid van 15 kilometer per uur aan.

Het is belangrijk om de regels te kennen, maar dan moet je wel de bijbehorende verkeersborden weten. In het theorie-examen krijg je ook altijd vragen over verschillende borden. Daarom is het belangrijk dat je de borden goed uit je hoofd kent, zo kun je makkelijk punten halen! 

Download hier onze gratis overzicht met alle verkeersborden, of bekijk onze pakketten. Onze topper Quincy vertelt je alles over borden, voorrang en meer. Bekijk een voorproefje van onze video’s op TikTok, Instagram, Facebook, of YouTube, of koop je pakket meteen.

Leren voor je bromfiets theorie?

Wij helpen je slagen voor het theorie examen 🎉

Start met Deluxe

Bromfiets Deluxe

Prijs
€59,99
Aantal dagen
31
Oefenexamens
5
Verkeersborden
Verkeersbegrippen
Streamen op 1 scherm tegelijk
Aanbevolen

Bromfiets Premium

Prijs
€49,99
Aantal dagen
21
Oefenexamens
4
Verkeersborden
Verkeersbegrippen
Streamen op 1 scherm tegelijk

Bromfiets Lite

Prijs
€39,99
Aantal dagen
7
Oefenexamens
3
Verkeersborden
Verkeersbegrippen
Streamen op 1 scherm tegelijk