Blog Post

Stijging examentarieven CBR

Sherita Jager - 4 min lezen

Of je het nieuws nu volgt of niet, je kunt er niet omheen: inflatie is overal. Jouw fave broodje bij de snackbar, je abbo’s en ook de tarieven van het CBR zijn sky high. Oké, de prijsstijging van het CBR valt best mee – gelukkig maar. Wat je dit jaar extra betaalt om je rijbewijs te halen, lees je hieronder. 

In dit blog vertellen we je alles wat je moet weten over de stijging van de examentarieven van het CBR, en lees je wat jij moet doen om ook sky high zonder problemen je theorie-examen te halen. Snel, makkelijk en leuk, zodat je daar in ieder geval nog op bespaart en dat lekkere broodje kan blijven kopen.

De nieuwe tarieven van het CBR

Laten we beginnen met het belangrijkste: wat zijn de CBR-examentarieven en waarom zijn ze gestegen?

Theorie examen rijbewijs A, B en Am
Tarief 2022: € 37 | Tarief 2023: € 41

Praktijkexamen auto
Tarief 2022: € 122,50 | Tarief 2023: € 125,75

Eerlijk? De prijsstijging van het CBR valt eigenlijk best mee. De gemiddelde stijging is 3,1%. Een stijging in de tarieven is nooit leuk, maar het CBR werkt kostendekkend en zonder winstoogmerk. De tariefverhoging van het CBR is dan ook bedoeld om de kosten te dekken en om te investeren in verbeteringen van de dienstverlening (wachttijden verkorten, please 🥺).

Heb je iets speciaals nodig van het CBR, dan betaal je natuurlijk ook weer wat extra, maar dat is logisch. Een snelle duik in de belangrijkste toeslagen van 2023:

Examen met tolk en individueel begeleid theorie-examen motor (A), personenauto (B), bromfiets/brommobiel (AM): € 99

Toeslag theorie-examen Engels: € 5,50

Toeslag avond/weekendtarief: € 5,50

Toeslag theorie-examen extra tijd: € 12,35

Toeslag individueel begeleid theorie-examen: € 58,00

Naast de tarieven voor het behalen van een rijbewijs en de extra’s, zijn er ook tarieven verhoogd voor het verlengen of vervangen van een rijbewijs. Maar dat is een zorg voor later. Laten we eerst nog even kijken wat je kunt doen om je rijbewijs zo snel mogelijk te halen en kosten te besparen.

Kosten besparen voor het halen van je rijbewijs: 3 tips

Haal je examen in één keer

Door goed te studeren, vergroot je de kans om je theorie-examen bij de eerste keer te halen, waardoor je geen extra kosten hebt voor herkansingen.

Kies de juiste manier om te leren

Kies voor een makkelijke thuisstudie van bijvoorbeeld Theorie Toppers. Echt, het is een no brainer. Onze online theoriecursus voor auto, motor of bromfiets zijn interactief, makkelijk te bekijken (net als Netflix, gewoon streamen), leuk (thanks, Quincy!) en scherp geprijsd. Bekijk hier een demo of bekijk onze korte video's en tips op TikTok of Instagram.

Haal je examen dit jaar

Goed, het was nog beter geweest als je je examen in 2022 had gehaald, maar laten we 't er niet blijven inwrijven. En het valt ook wel mee. De prijsstijging van het CBR is alles behalve extreem.

Wil je zeker zijn dat je je examen dit jaar haalt en niet wachten op de nieuwe tarieven voor 2024? Volg dan niet alleen onze online cursus, maar vraag je examen ook op tijd aan. De wachttijd voor een praktijkexamen voor de auto verschilt per plaats en per moment. 

In drukkere tijden, zoals vlak voor vakanties, kan de wachttijd langer zijn. Het CBR probeert echter altijd een wachttijd van maximaal zeven weken aan te houden. Maar in sommige steden kan het wel oplopen tot 20 (!) weken. Je kunt proberen de wachttijd voor het theorie-examen te verkorten: Door je examen te plannen op minder drukke tijden, of door te kiezen voor een locatie buiten de grote steden, waar de wachttijden vaak korter zijn.

Meer weten over het halen van je theorie via onze online-videocursus mét proefvragen? Bekijk onze pakketten hier.