Theorie examen oefenen
Hoe werkt het?Contact
Bestellen
Inloggen
Bestellen Inloggen
Blog Post

Wat moet je weten voor je theorie-examen voor je motor?

Theorie Topppers - 4 min lezen

De wind in je gezicht, het gevoel van vrijheid... Wij snappen wel waarom je wilt motorrijden. Maar eerst moet je toch even door die theorie heen, want als motorrijden neem je een totaal andere positie in dan een auto of bromfiets. Wat zijn de praktische zaken van de motor theorie? Je leest het in dit blog.

Theorie Toppers begon ooit met theoriecursussen voor het auto-examen. Vervolgens breidden we uit met de bromfiets-theorie, en sinds een tijd kun je bij ons ook leren voor het motor-theorie-examen. 🏍️ Je motor-theorie is écht een examen apart. In dit blog vind je de meest gestelde vragen over het halen van je theorie-examen voor je motor. 

Je theorie-examen voor je motor aanvragen

Dat doe je natuurlijk bij het CBR. Waar je ook je praktijkexamen haalt. Maar hoe lang van tevoren vraag je je examen aan? Het CBR heeft wisselende wachttijden, die gelukkig gewoon op hun website staan. Log in op de website van het CBR (hiervoor heb je je DigiD nodig) en bekijk de laatste updates over de wachttijden. Op basis hiervan vraag je alvast een afspraak aan, of wacht je nog even.

In principe is het zo dat je het beste elke dag een beetje leert, dan dat je ineens een paar dagen voor het examen keihard gaat stampen. Daarom bieden we bij Theorie Toppers ook pakketten aan voor 31 dagen, helemaal afhankelijk van wat jij het fijnst vindt werken.

En eerlijk? Ook al zou je het kunnen stampen, het belangrijkste is dat je de stof echt tot je neemt, dat je het écht begrijpt. Want je wilt geen gevaar op de weg zijn natuurlijk. 😇

Is de motor theorie moeilijker dan die van de auto?

Nog zo’n vraag die we vaak krijgen. En een terechte vraag! Uit onze ervaring lijkt het erop dat het theorie van je motor niet moeilijker is. Het is wel wat uitgebreider, want je moet dingen weten die je niet hoeft te weten voor je autotheorie (plaats op de weg, invloed van het weer).

Heb je al je auto-theorie? Denk dan niet dat je het theorie-examen met 2 vingers in je neus haalt (het helpt wel een beetje) maar het is wel degelijk andere koek. Een schrale troost:

  1. Het theorie-examen voor de motor is zo gemaakt dat iedereen het in principe zou moeten kunnen halen. Of je nu net uit de schoolbanken komt, of tegen je pensioen aanzit, en of je nu Einstein of Goofy bent.

  2. Het theorie-examen voor je motor is ook zo gemaakt, dat je écht moet leren. Of je nu veel of weinig rijervaring hebt. Het is niet iets wat je 'gewoon' kunt weten.

Hoe ziet de motor theorie eruit? Welke vragen krijg ik bij het theorie-examen motor?

Bij je theorie-examen krijg je 50 vragen plus twee oefenvragen. De oefenvragen tellen niet mee. Van de 50 vragen moet je er minimaal 44 goed hebben. Je hebt 30 minuten om de antwoorden in te vullen, en krijgt meteen uitslag. Heb je je theorie gehaald, dan is het 1,5 jaar geldig.

De vragen die je krijgt zijn onder andere sleepvragen, de single-sleepvraag, vragen waar je iets moet invullen, de 'hotspot'-vraag (iets aantikken), de ja/nee-vraag, en meerkeuzevragen. Heel divers dus. Benieuwd hoe het er in het echt uitziet? Hier zie je een paar voorbeelden.

Bij Theorie Toppers komen alle onderdelen natuurlijk aan bod. Quincy geeft je in verschillende video's op een toegankelijke en leuke manier de leesstof. En natuurlijk komen onze video's ook met theorievragen. Zo weet je meteen hoe je ervoor staat met leren. Een voorproefje van wat je allemaal kunt verwachten? Volg ons op TikTok of Instagram,

Hoe lang moet ik leren voor mijn motor theorie?

Dat is afhankelijk van wat je al weet, en hoe je zelf het beste leert. Wij raden je aan zo'n 4 weken voor het examen te beginnen met leren. Zo weet je dat je genoeg tijd hebt, en hoef je niet te stressen. Zoals we net al zeiden, is het motortheorie-examen niet zomaar iets wat je eventjes kunt doen zonder te leren.

In het echt oefenen voor je theorie

Huh? Nee, we sturen je niet de weg op zonder rijbewijs. Maar wat je wél kunt doen, is in je dagelijks leven om je heen kijken. Of je nu met de metro reist, elke dag de trein pakt of gewoon fietst of wandelt, het verkeer is overal. Vraag je bij elk stoplicht, elke kruising, en elk bord af wat je daar zou moeten doen als je op de motor zat. Zo test je meteen je kennis in de praktijk!

We hopen dat je met dit artikel een goed idee hebt gekregen van het motortheorie-examen. Klaar om zelf te gaan toeren? Volg dan een van onze online theoriecursussen. De leukste en snelste manier om in één keer te slagen voor het je motortheorie-examen. Altijd up-to-date, handig uitgelegd en makkelijk te bekijken vanaf je telefoon, waar je ook bent. ⏩ Bestel je pakket hier!

Heb je nog vragen? Comments? Opmerkingen? We helpen je graag, dus neem contact op!

Lees ook