Pakketten
Hoe werkt het?Contact
Bestellen
Inloggen
Bestellen Inloggen
Blog Post

Hoe ga je om met faalangst voor je theorie examen?

Theorie Toppers - 3 min lezen

Faalangst is, logisch genoeg, de angst om te falen. Als je bang bent om tekort te schieten, onvoldoende te presteren of niet aan de verwachtingen van anderen te doen, noemen we dat faalangst, of atychhifobie. Plankenkoorts en examenvrees zijn twee voorbeelden van faalangst. Het kan verlammend zijn en voor problemen zorgen. Ironisch is natuurlijk dat je door je faalangst juist een grotere kans hebt om te falen!

Wat kun je lezen in dit blog

Quincy "Ik ben niet goed in toetsen, maar rijden kan ik al".

Dit soort uitspraken horen we vaak; mensen zijn vaak zenuwachtig voor het theorie-examen en zelfverzekerd voor het praktische gedeelte. Wees gerust dat we jou net zo intensief en strak preppen op het theorie-examen als je rij-instructeur je voorbereid op de praktijk.

Wat is faalangst?

Als er veel op het spel staat kan faalangst optreden. Denk aan topsporters vlak voor een grote wedstrijd, een muzikant voor een grote voorstelling of jij zelf, vlak voor een examen. Een rijexamen bijvoorbeeld, of als je op gaat voor je theorie. Faalangst hoeft niet altijd negatief te zijn. Soms kan de angst, en daardoor de gespannen toestand, een extra prikkel zijn en daarom zelfs positief werken. Toch ervaren we het meestal als negatief.

Quincy: Je kunt tijdens het theorie-examen door de vragen heen bladeren, om er daarna op terug te komen. We raden dan ook altijd aan om, als je last hebt van zenuwen of faalangst, eerst alleen de vragen te beantwoorden die je zeker weet. Daarna terug te komen op de andere vragen.

Zo geef je jezelf de tijd om zelfvertrouwen op te bouwen en kun je daarna beslissender te werk gaan.

Verschillende vormen van faalangst

  • Motorische faalangst gaat over de angst voor het falen van fysieke prestaties, zoals sporten, toneel of muziek. Plankenkoorts valt hier dus onder.

  • Cognitieve faalangst bestaat in gevallen waar het gaat om proefwerken, examens of andere testen. Het theorie- en praktijk rijexamen vallen hier ook onder. Dit wordt vaak ook examenvrees genoemd.

  • Sociale faalangst is wat je ervaart als je de druk van een spreekbeurt of een lezing niet aan kunt. Ook als je bang bent voor sociale interacties, of seksuele prestaties, praten we over sociale faalangst.

Faalangst bij rijexamens

Ook bij rijexamens zijn veel mensen zenuwachtig, en dat is ook normaal. Zowel bij het theorie-examen als ook bij het praktijk gedeelte moet je tenslotte bewijzen dat je er klaar voor bent, en heb je net die ene kans om dat te doen. Sommige mensen zijn daardoor extra scherp, anderen zijn extreem nerveus en kunnen door de druk juist niet meer presteren. Pas in dat laatste geval, als je onder de druk bezwijkt, bijvoorbeeld door een black-out, of door fouten te maken die je normaal niet zou maken, spreken we van faalangst. Die laatste wordt ook rijexamenangst genoemd.

TIP: Als je last hebt van faalangst, hou dan even voor jezelf wanneer je op gaat voor je examen.

Quincy: Als je dit namelijk met alle vrienden en familie vooraf al deelt, bouw je alleen de spanning en druk op. Als je het voor jezelf houdt, is het minder stressvol. Als je zakt, dan is dat jouw geheimpje, als je slaagt is het voor iedereen een leuke verrassing.

Faalangst bij theorie examen

Mensen hebben vaak het idee dat ze beter voorbereid worden voor het praktijk examen doordat ze hiervoor al een lange tijd een rijinstructeur hebben waar ze steeds 1-op-1 mee in de auto zitten. Het theorie-examen wordt veel meer gezien als een toets, en daar hebben veel mensen meer problemen mee.

Negatieve faalangst kan rare gevolgen hebben. Door het desoriënterende karakter in deze speciale situaties gaat irrelevant gedrag een hoofdrol spelen; transpireren, uitstellen, gekke gedachten, tobben, trillende handen, slapeloosheid, hartkloppingen, enz. zorgen ervoor dat je dingen vergeet die je normaal wel zou weten.

Quincy: We hebben ervaren dat een videocursus veel beter werkt dan leren uit boeken. Er is iets met de audio en video combinatie dat er voor zorgt dat dingen beter blijven hangen.

Daarbij hebben we de cursus erg interactief gehouden, en trainen we met cognitieve clues, zoals bijvoorbeeld handgebaren of in mijn vingers knippen, zodat antwoorden geankerd worden in je brein en je ultiem bent voorbereid in het geval je zo’n situatie tegenkomt in een examen.

“Het was alsof ik je stem in mijn achterhoofd kon horen, met het juiste antwoord,” heb ik meerdere malen gehoord van kandidaten na hun examen.

Bekijk hoe de videocursus van Theorie Toppers je verder kan helpen!

Wat kun je er aan doen?

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om faalangst te voorkomen. Je rijschool kan je daar natuurlijk ook bij helpen. Als je last hebt van faalangst, of je denkt hiervan last te gaan krijgen, bespreek dit dan met je rijinstructeur.

  • Als je overal goed in probeert te zijn, mislukt alles. Maak een keuze wat je echt wil doen en bereiken, en ga daarvoor!

  • Ga op zoek naar anderen die hetzelfde ervaren of die hetzelfde doel voor ogen hebben. Samen sta je sterk. Samen leer je sneller en makkelijker, en je wordt ook zelfverzekerder.

  • Stapje voor stapje. De eerste stap is altijd het moeilijkst, maar als je eenmaal op weg bent wordt het makkelijker.

  • Een goede voorbereiding is meer dan de helft van het werk. Niet alleen verklein je de kans op fouten, ook ga je je zelfverzekerder voelen als je goed bent voorbereid. Beide helpen met faalangst.

  • Fouten maken mag. Iedereen maakt fouten, dat is normaal. Leer van je fouten maar laat ze je niet tegenhouden om het opnieuw te proberen. 

We horen de raarste dingen die mensen doen om faalangst tegen te gaan. Mensen proberen te ontspannen door middel van placebo effecten zoals suikerwater om te kalmeren. Of zelfs een joint roken (dit raden we natuurlijk niet aan). Wij vinden nog steeds een goede voorbereiding de beste methode. In de intensieve computer training met videocursus behandelen we alle theorie en leer je alle vragen.

Twijfelen of je iets goed of fout doet is niet erg. Je bent ook maar een mens. Fouten zullen altijd gemaakt worden, en dat mag tot op zekere hoogte ook gewoon. Laat je niet door faalangst belemmeren maar ga ervoor!

Lees ook

  • Waar houd je rekening mee als je ‘s nachts rijdt?

Klaar voor de start?

Bestel je pakket

Krijg toegang tot Deluxe

Auto Deluxe

Prijs
€64,99
Aantal dagen
31
Oefenexamens
7
Verkeersborden
Verkeersbegrippen
Engelse ondertiteling 🇬🇧
Streamen op 1 scherm tegelijk
Aanbevolen

Auto Premium

Prijs
€54,99
Aantal dagen
21
Oefenexamens
5
Overzicht Verkeersborden
Verkeersbegrippen
Engelse ondertiteling 🇬🇧
Streamen op 1 scherm tegelijk

Auto Lite

Prijs
€44,99
Aantal dagen
7
Oefenexamens
3
Verkeersborden
Verkeersbegrippen
Engelse ondertiteling 🇬🇧
Streamen op 1 scherm tegelijk