Blog Post

Hoe ga je om met faalangst voor je theorie examen?

Theorie Toppers - 3 min lezen

Je wilt graag je rijbewijs halen, maar er staat één ding in de weg: het theorie-examen, of eigenlijk, je faalangst. Wat is faalangst en wat kun je eraan doen? We bespreken het in deze blog.

Wat is faalangst?

Als er veel op het spel staat kan faalangst optreden. Denk aan topsporters vlak voor een grote wedstrijd, een muzikant voor een grote voorstelling of jij zelf, vlak voor een examen. Een rijexamen bijvoorbeeld, of als je op gaat voor je theorie. Faalangst hoeft niet altijd negatief te zijn. Soms kan de angst, en daardoor de gespannen toestand, een extra prikkel zijn en daarom zelfs positief werken. Toch ervaren we het meestal als negatief.

Wat doet faalangst met je?

Laten we voorop stellen dat het normaal is om een beetje bang te zijn om te falen: een examen is altijd spannend, en niemand vindt het leuk om een examen niet te halen. 

Maar het verschil met faalangst is dat dit je leven en je kunnen, echt beïnvloedt. Wij bij Theorie Toppers hebben er echt dagelijks mee te maken. Wat doet faalangst met je? 

→ Faalangst kan invloed hebben op je leren. Het kan moeilijk zijn om je te concentreren als je je telkens zorgen maakt over het mogelijke falen. Het kan er ook voor zorgen dat je het leren telkens blijft uitstellen.

→ Tijdens het daadwerkelijke examen kan faalangst leiden tot blackouts (je vergeet belangrijke informatie, zelfs als je het hebt geleerd). Het kan ook zorgen voor onnodige fouten.

Lichamelijk gebeurt er ook veel als je faalangst hebt: je gaat zweten, hebt gekke gedachten, gaat tobben, trillen, kan niet meer slapen en zelfs last krijgen van hartkloppingen. En verder heeft het dus ook echt invloed op je leren en je prestaties.

Geen pretje dus – dus hoe ga je ermee om?

Omgaan met faalangst bij het leren voor je theorie-examen

Mensen hebben vaak het idee dat ze beter voorbereid worden voor het praktijk examen doordat ze hiervoor al een lange tijd een rijinstructeur hebben waar ze steeds 1-op-1 mee in de auto zitten. Het theorie-examen wordt veel meer gezien als een toets, en daar hebben veel mensen meer problemen mee.

Negatieve faalangst kan rare gevolgen hebben. Door het desoriënterende karakter in deze speciale situaties gaat irrelevant gedrag een hoofdrol spelen; transpireren, uitstellen, gekke gedachten, tobben, trillende handen, slapeloosheid, hartkloppingen, enz. zorgen ervoor dat je dingen vergeet die je normaal wel zou weten. Hoe ga je dan om met faalangst tijdens het leren van je theorie-examen? Wij geven je 4 tips.

Tip 1: Maak een duidelijk studieplan om je voor te bereiden op het examen. 

Begin ruim van tevoren, en houd je aan je eigen deadlines. Vind je het lastig? Vraag iemand om je te stimuleren – zo’n stok achter de deur kan enorm helpen.

Tip 2: Maak het leren leuk en interactief

Op deze manier leer je het beste. Wij bij Theorie Toppers ervaren dat een videocursus veel beter werkt dan leren uit boeken. Bereid je goed voor op het examen met het auto, bromfiets of motor theorie cursus. Er is iets met die combi van beeld en geluid dat ervoor zorgt dat dingen beter blijven hangen. Denk maar eens aan videoclips of series – soms ken je de teksten en beelden helemaal uit je hoofd. 

Onze Theorie Topper Quincy is het gezicht achter de video’s van onze cursus van Theorie Toppers en hoewel de video’s supernatuurlijk zijn, weet hij wel goed wat hij doet: 

“We hebben de cursus heel interactief gehouden, en tijdens de video’s train ik tijdens het spreken met bijvoorbeeld handgebaren of in mijn vingers knippen, zodat antwoorden geankerd worden in je brein en je goed bent voorbereid in het geval je zo’n situatie tegenkomt in een examen. En dat werkt: veel mensen zeggen ‘het was alsof ik je stem in mijn achterhoofd kon horen, met het juiste antwoord.’” Lees hier hoe je het beste kunt leren voor het theorie examen.

Tip 3. Blijf positief en focus op je vooruitgang, niet op je fouten.

Houd het positief. Denk tijdens het studeren telkens even aan wat je wél weet – niet wat je niet weet of wat je nog moet leren! Houd het positief! Want negativiteit geeft je geen goede flow.

Tip 4: Zoek hulp

Als je echt extreme last hebt van faalangst, probeer het dan niet zelf op te lossen, maar overweeg professionele hulpverlening of coaching. Een professional kan je helpen om met faalangst om te gaan. Het kan ook helpen om met vrienden en familie over je faalangst te praten. Ze kunnen je steunen en aanmoedigen, en soms kan het delen van je gevoelens überhaupt al helpen.

Strategieën voor het omgaan met faalangst tijdens het examen

Het theorie examen is natuurlijk moment suprême. Hoe kom je rustig het examen door?

Strategie 1: Doe ademhalingsoefeningen 

Het klinkt een beetje zweverig, we know, maar het werkt echt. Ontzettend veel serieuze onderzoeken laten zien dat ademhalingsoefeningen echt werken. Je ademhaling is gekoppeld aan je emoties en ze hebben onderling invloed op elkaar. Leer je ademhaling reguleren en je zult zien dat je rustiger kunt blijven.

Strategie 2: Praat positief tegen jezelf

Bedenk vooraf een paar mantra’s zeg ze tegen jezelf op spannende momenten.

 • Ik kan het

 • Ik weet alles wat ik nodig heb

 • Ik heb genoeg tijd en ik ben een echte Theorie Topper

Vraag je daarnaast ook af: wat is het ergste wat er kan gebeuren? En is dat echt zo erg?

Strategie 3: Vraag een speciaal CBR-examen aan

Het CBR is geen bad guy en ze weten dat een examen hartstikke eng kan zijn. Daarom bieden ze twee opties aan voor mensen met faalangst: een individueel begeleid examen, of een normaal examen met extra tijd. 

Bij het individueel begeleid examen zit je in een aparte ruimte, met een begeleider van het CBR. Het examen wordt voorgelezen, en je vult de antwoorden in op een computer. Je krijgt 15 minuten extra tijd. 

Tijdens een normaal examen met extra tijd zit je in de normale ruimte net als de andere kandidaten, maar krijg je 15 minuten extra tijd.

Tot slot

Faalangst is ruk, maar met de juiste aanpak kun jij ook écht je theorie halen. Wees realistisch, zacht voor jezelf, en begrijp dat fouten normaal zijn. Niemand is perfect! Zie fouten als leermomenten die je helpen groeien. 

Je bent ook niet de enige die worstelt met faalangst en uiteindelijk slagen ze allemaal! Laat je inspireren en ga ervoor – je kunt het, Theorie Topper 😉.

Klaar voor de start?

Bestel je pakket

Krijg toegang tot Deluxe
Aanbevolen

Auto Deluxe

€64,99
31 dagen toegang
7 CBR examenmodules
 • Verkeersborden
 • Verkeersbegrippen
 • Engelse ondertiteling
 • 24/7 support

Auto Premium

€54,99
21 dagen toegang
5 CBR examenmodules
 • Verkeersborden
 • Verkeersbegrippen
 • Engelse ondertiteling
 • 24/7 support

Auto Lite

€44,99
7 dagen toegang
3 CBR examenmodules
 • Verkeersborden
 • Verkeersbegrippen
 • Engelse ondertiteling
 • 24/7 support