Blog Post

Leren voor je theorie examen – wat is de beste manier?

Sherita Jager - 4 min lezen

Hoe leer jij voor je theorie-examen bromfiets, auto of motor? De een leert het liefst via video, de ander vindt het fijn om te luisteren naar een uitleg, en weer een ander sluit zichzelf graag op met een dik boek. Zo heeft iedereen z’n eigen voorkeur. Welke manier werkt voor jou het beste om te leren voor je theorie-examen? En is er één perfecte manier? In dit blog leggen we drie manieren om te leren naast elkaar: je theorie-examen voor je auto, bromfiets of motor leren via een theorieschool, een boek, of via een online-videocursus zoals die van Theorie Toppers.

Iedereen leert op z’n eigen manier. Logisch. De een is supervisueel, de ander luistert graag en de ander is weer meer van het doen. Zoveel mensen, zoveel verschillende opties. En dat is helemaal goed. Hieronder vertellen we je de verschillende manieren waarop je voor je theorie kunt leren, en wat de voor en nadelen ervan zijn.

Één keer gelezen – altijd onthouden?

Voordat we de verschillende manieren om je theorie te leren bespreken, vertellen we je graag iets over de ‘vergeetcurve’. De vergeetcurve is hoe snel je iets weer vergeet nadat je het in je hoofd hebt gestamd.

En dat is belangrijk voor je theorie-examen auto, bromfiets of motor. Want het is natuurlijk fijn als je de goede antwoorden kent tijdens je theorie-examen, maar nog belangrijker is dat je weet hoe het ook alweer hoort als je aan het rijden bent. Een avondje van tevoren stampen voor je theorie is dan ook geen goed idee. 

Want 75% van de stof die je één keer tot je hebt genomen, ben je na 24 uur weer vergeten. 

Dat is niet erg. Het is zelfs een bescherming van je eigen hersenen – als je alles om je heen zou moeten onthouden, zijn je hersenen binnen no-time uitgeput.

Je wilt dat de informatie van je (tijdelijke) werkgeheugen naar je langetermijngeheugen gaat om daar voor altijd te blijven. Zo weet je precies wat je moet doen als je bij zo’n lastig kruispunt wilt oversteken, je een rouwstoet of militaire colonne tegenkomt of wat je moet doen als je autolampje gaat branden.

Dit doe je door:

- Actief mee te doen met het verwerken van de stof. Dus door jezelf te overhoren, vragen te stellen, of samenvattingen te maken. 

- Het jezelf niet te makkelijk te maken. Hoe meer moeite je doet om te leren, hoe makkelijker je de informatie kunt oprakelen in je hoofd.

- Te variëren: leer niet in een bepaalde volgorde, maar wissel af.

Dus, welke manier werkt voor jou? We bespreken de plus- en minpunten van leren voor je theorie-examen via een theorieschool, leren uit een boek en leren via een online cursus hieronder.

Je theorie leren via een theorieschool

Voordelen

✅ Je móét wel, want je hebt een afspraak staan (en je hebt betaald!).

✅ Je kunt vragen stellen of om extra uitleg vragen.

✅ Met een goede docent is een theoriecursus redelijk interactief.

Nadelen

❌ Het kost veel tijd.

❌ Het kost meer geld dan andere opties.

❌ Je moet thuis verder werken. Zonder herhaling gaat er namelijk veel informatie verloren. Dus waarschijnlijk moet je óf veel zelf doen, of achteraf nog weer bijleren.

❌ Je weet niet wie de docent is en hoe hij of zij lesgeeft.

Je theorie zelf leren via een boek

Voordelen

✅ Je hebt in één oogopslag een goed overzicht van alles wat je moet leren.

✅ Je kunt onderdelen makkelijk terugvinden.

✅ Altijd bij de hand.

Nadelen

❌ Snel verouderd.

❌ Je kunt geen vragen stellen of om extra uitleg vragen.

❌ Lastig om jezelf te motiveren, want je hebt geen stok achter de deur en kan het continu blijven uitstellen.

Je theorie leren via een online-videocursus zoals die van Theorie Toppers

Voordelen

✅ Je kunt leren waar je maar wilt (thuis, in de pauze, in het bushokje, in de metro)

✅ Je kunt de stof vaak herhalen als je wilt.

✅ Je hebt een duidelijk overzicht van alles wat je moet leren

✅ De online-videocursus focust zich op verschillende manieren van leren (beeld, luisteren, actief meedoen).

✅ Mogelijkheid tot stellen van vragen + een coole community op TikTok, Insta en Facebook.

✅ Voor elk budget. Bekijk hier al onze pakketten.

Nadelen

❌ Wij weten eigenlijk geen nadeel op te noemen. Misschien dat het je internet kost? Geen probleem, je kunt het ook gewoon thuis doen.

Voor ons is je theorie leren via een online cursus het beste van beide werelden. Je heb een echt persoon (you go, Quincy!) voor je die je uitleg geeft, zonder dat je daarvoor de deur uit hoeft. Je kunt het zo vaak herhalen als je wilt, zonder extra te betalen. Het is altijd actueel en precies zo gemaakt dat je je geen moment verveelt.

Onze online-videocursus heeft al veel studenten geholpen met het halen van hun theorie. Bekijk de video's waar en wanneer je maar wilt, en verhoog je slagingskans!

➡️ Bekijk hier onze pakketten voor je bromfietstheorie

➡️ Bekijk hier onze pakketten voor je auto-theorie

➡️ Bekijk hier onze pakketten voor je motor-theorie

Heb je nog vragen? Comments? Opmerkingen? We helpen je graag. Neem contact met ons op en we komen zo snel mogelijk bij je terug!

Begin vandaag nog met leren

De leukste manier om in 1 keer te slagen!

  • Verkeersborden
  • Verkeersbegrippen
  • Engelse ondertiteling
  • 24/7 support