Blog Post

Hoe het CBR elk jaar gratis € 2.500.000 verdient

Sherita - 3 min lezen

Ja. 2,5 miljoen, je leest het goed. Prijzen zijn hoog en er is inflatie, maar alsnog, met 2,5 miljoen, kun je jezelf echt wel goed verwennen. Anyway, het CBR krijgt dit geld dit elk jaar gratis, door jullie! Want elk jaar komen er veel reserveringen niet opdagen – die wel al betaald zijn. Waarom zou je niet komen opdagen op je theorie-examen? We zetten de meest voorkomende redenen voor je op een rijtje + tips hoe je het kunt voorkomen.

Je bent je afspraak voor je theorie-examen vergeten

Ja. Het gebeurt echt. En dat is niet zo gek. Vaak moet je je theorie-examen lang van tevoren reserveren – soms zelfs maanden! Hoe kun je ervoor zorgen dat dit je niet overkomt en jij je afspraak met het CBR niet vergeet?

 1. Afspraak gemaakt? Zet hem meteen in je fysieke/online agenda.

 2. Zet een alarm in je telefoon: 7 dagen van tevoren, 2 dagen van tevoren, 1 dag van tevoren en op de dag zelf.

 3. Vraag je ouder of een docent je te helpen herinneren.

 4. Volg ons op TikTok en Instagram, zodat je continu wordt herinnerd aan dat examen.

Je komt te laat

Ai. Pijnlijk. We wensen dat niemand toe, maar begrijpen dat het lastig kan zijn om op tijd te komen. CBR-examencentra kunnen afgelegen liggen en vaak zijn die examens op rare tijdstippen (je moet vroeg opstaan, het is erg druk onderweg, of er rijdt weinig ov). Tuurlijk is het makkelijk om te zeggen’ wees gewoon op tijd’, maar beter geven we je wat handvatten om je hierbij te helpen.

Ben jij iemand die vaak te laat komt? Kan gebeuren, maar weet dus dat je dit ook kan overkomen op de dag van je theorie-examen, waar je sowieso 15 minuten voor de start aanwezig moet zijn. 

Zo los je dat op:

 1. Check Google Maps: hoelang heb je nodig om er te komen? Bekijk hoe lang het extra zal duren als je alle overstappen, bussen, treinen en trams mist. En bekijk ook wat je moet doen als er ov-stakingen zijn, of als je de weg kwijtraakt.

 2. Voor je reistijd neem je voor de zekerheid 2 of 3 keer de tijd die het normaal zou duren (reis je bijvoorbeeld normaal 30 minuten, dan reserveer je 1 uur reistijd). Beter te vroeg dan te laat!

 3. En natuurlijk is het ook verstandig om gewoon ruim op tijd te zijn: houd gewoon een uur aan. Zo kun je je ook nog even rustig voorbereiden voordat het examen begint. Geen zorgen met school of werk: je mag gewoon vrij vragen voor jouw afspraak.

Je hebt geen ID-bewijs bij je

Laten we eerst duidelijk uitleggen, wat is een ID-bewijs? 

Als je de Nederlandse nationaliteit hebt: een geldig Nederlands identiteitsbewijs (ID-kaart), een geldig Nederlands paspoort of een rijbewijs (deze mag wel verlopen zijn). 

Als je een nationaliteit hebt uit een ander land in de EU, de EER of Zwitserland, dan neem je je ID-kaart, paspoort of verblijfsdocument van dat land mee.

Kom je uit een ander land (niet Nederland, niet EU, niet EER en niet Zwitserland), dan is het wat lastiger. Een van deze opties moet je kunnen laten zien:

 • een geldig buitenlands paspoort met een geldige sticker voor verblijf in Nederland;

 • een geldig Nederlands verblijfsdocument;

 • een geldig Nederlands reisdocument voor vluchtelingen;

 • een geldig Nederlands reisdocument voor vreemdelingen.

 • een geldig buitenlands identiteitsbewijs.

Nog even voor de duidelijkheid. Waar kan je niet mee aankomen?

 • kopieën, foto, of bewijs van vermissing (ook niet van de politie);

 • noodpaspoorten;

 • tijdelijke paspoorten;

 • beschadigde documenten (een gescheurde ID-kaart mag dus ook niet).

Nog een reden om niet op te komen dagen op je theorie-examen?

Een reden die wij ons nog kunnen voorstellen? Je hebt niet goed geleerd en besluit dat het geen zin heeft om te gaan. Dat zou natuurlijk al helemaal zonde zijn. Gelukkig kun je deze reden ook makkelijk voorkomen: gewoon goed en op tijd leren.

Met onze auto, bromfiets en motor theorie-pakketten begin je ruim op tijd (je hebt 31, 21 of 7 dagen toegang tot je cursus) en leert op een leuke, actieve manier alles wat je moet weten om jouw theorie-examen te halen. Bekijk onze pakketten hieronder en ga ervoor!

Voor welk examen ga jij op?

Wij helpen je slagen!

 • Verkeersborden
 • Verkeersbegrippen
 • Engelse ondertiteling
 • 24/7 support