Blog Post

Alles wat je moet weten over rijden in de winter

Sherita Jager - 8 min lezen

De winter is pas net begonnen en we moeten nog even. Het goede nieuws? Als jij je rijbewijs hebt, kun je heerlijk warm rondrijden in de auto – wel eerst even je theorie en praktijk halen natuurlijk. In dit blog vertellen we je alles wat je moet weten over rijden in de winter.

Nooit meer in de kou in de bus of op de fiets of scooter, maar gewoon de auto pakken als het echt guur is. Zie je het al voor je? Heerlijk! Maar rijden in de winter is next-level autorijden: sneeuw, ijs... je moet het maar net kunnen. Lees verder en ontdek alles wat je moet weten. 

In dit blog:

Bevroren ruiten in de winter

Er is weinig vervelenders dan snel weg willen, en ontdekken dat je autoruiten zijn bevroren. In de winter komt het vaak voor. Wat doe je eraan? 

De meeste mensen zullen zeggen dat je je auto even moet laten warmdraaien terwijl je krabt. Maar daar wordt onze planeet een beetje té warm van. 🌎 Niet milieuvriendelijk dus. Ook het CBR rekent dit antwoord daarom dan fout.

Warm water over je ramen gooien? Ook geen goed idee. Ten eerste is dit niet goed voor de ruiten, en ten tweede bevriest het warme water soms weer waardoor je extra werk hebt.

Wat je wel kunt doen?

  • Een ruitenontdooier gebruiken

  • Ouderwets krabben

  • Voor de volgende keer: Een deken over je ramen leggen

💸  Een boete voor slecht schoongemaakte ruiten is 230 euro, dus zorg ervoor dat je ruiten spik en span in orde zijn voordat je wegrijdt.

Rijden in de sneeuw

Rijden in de sneeuw is voor de echte bikkels. Niet voor niets staat er vaak ongelofelijk veel file bij sneeuwval. Het advies is de weg gewoon niet op gaan. Moet je toch rijden? Houd dan hier rekening mee:

Trek rustig op – Zo voorkom je slippen. Slip je toch? Laat je rem en gas los en blijf sturen in de juiste rijrichting tot de banden weer grip krijgen. Meer over aquaplaning lees je in ons andere blog over rijden in de herfst.

Kijk vooruit – Zo kun je goed vooruitlopen (eh, vooruitrijden) op gevaarlijke situaties.

Remafstand bij sneeuw – De remafstand bij sneeuw is langer. Zelfs als je winterbanden hebt. Houd daarom extra afstand.

Gebruik de juiste lichten – Als mist, sneeuw of regen ervoor zorgt dat je slecht ziet, mag je het mistlicht aan de voorkant gebruiken. Als je minder dan 50 meter ziet, mag je het mistachterlicht gebruiken.

Verkeersborden – Soms zijn de verkeersborden ook met sneeuw bedekt. Ga af op de vorm van de borden en let extra goed op.

Let op: Je kenteken moet altijd zichtbaar zijn, zorg er dus voor dat er geen sneeuw op zit! Ook de rest van je auto maak je sneeuwvrij. Vergeet het dak niet. Als de sneeuw er tijdens het rijden afwaait, kun je het achterliggers moeilijk maken. En als jij plotseling moet remmen komt de sneeuw via je voorruit naar beneden.

Zijn winterbanden verplicht?

In de winter loop je waarschijnlijk niet op dezelfde schoenen als in de zomer. Ook je auto kan wel wat extra’s gebruiken tijdens de koudere dagen: winterbanden. In veel landen zijn ze zelfs verplicht. Bij extreme regenval, of temperaturen lager dan 7 graden zorgen winterbanden voor een kortere remweg.

Winterbanden zijn banden met een dieper profiel dan normaal. Zo heb je meer  grip op de weg. Ook zijn winterbanden van een ander materiaal gemaakt dan normale banden. Hierdoor kunnen ze beter tegen de kou. 

Maar let op: Wettelijk moeten winterbanden minimaal dezelfde profieldiepte hebben als zomerbanden: 1,6 millimeter. 

Dat betekent dat je mag rondrijden op zomer- of winterbanden, totdat het profiel 1,6 millimeter diep is. Is het profiel lager? Dan is het écht onveilig en krijg je een boete. Het is aan te raden je banden te vervangen als ze lager dan 4 millimeter profiel zijn. 

Winterbanden zijn trouwens niet verplicht, maar wel aan te raden. 👍

Veilig de weg op: onder de motorkap

Controleer voordat je gaat rijden of je genoeg ruitenwisservloeistof met antivries in je reservoir hebt. Rijd verder altijd met een volle tank. Als je ineens in een lange file komt te staan, weet je zeker dat je eruit komt. 😉

Rijden met alcohol op

Nieuwjaarsborrels zorgen ervoor dat mensen in de verleiding komen om met alcohol op achter het stuur te gaan. Hoe zat het ook alweer met alcohol in het verkeer? 

Alcohol in je bloed wordt gemeten in promille. Promille is één duizendste deel. 

Een beginnend bestuurder mag maximaal 0,2 promille in z’n bloed hebben. Dit is ongeveer één drankje.

Een gevorderd bestuurder mag maximaal 0,5 promille in z’n bloed hebben. Dit zijn ongeveer twee drankjes. Lees hier meer over alcohol in het verkeer.


Vastberaden om de volgende winter lekker warm te blijven en niet zo te hoeven balen als dit jochie hierboven? Volg dan een van onze online autotheorie-cursussen. In 8 duidelijke hoofdstukken leggen we je alles uit wat je moet weten om te slagen voor je theorie. Bekijk hier onze verschillende pakketten.