Blog Post

Rijden in de herfst: zo houd je het veilig

Sherita Jager - 8 min lezen

Rijden in de herfst is soms best een uitdaging, zelfs voor de ervaren bestuurder. Je krijgt er dan ook zeker vragen over tijdens je autotheorie-examen. In dit blog vertellen we je daarom alles over rijden met regen, mist en meer.

In dit blog

Het weer heeft veel invloed op de omstandigheden op de weg, en op hoe jij en de andere weggebruikers rijden. In dit blog vertellen we je wat je moet weten als je gaat rijden in de herfst.

Rijden in de regen, wat moet je weten voor je autotheorie?

In de herfst regent het nog wel eens – duh. Waar hou je rekening mee en wat moet je doen bij (zware) regen?

Glad wegdek en een langere remweg

Regen maakt de weg glad, waardoor je remweg langer wordt. Houd genoeg afstand op je voorligger en rijd niet te hard. Zo heb je genoeg ruimte om tot stilstand te komen. Vooral als het een tijd droog is geweest kan het wegdek glad zijn bij regenval.

Slecht zicht bij regen

Zware regenval zorgt voor slecht zicht. Houd daarom voldoende afstand en rij niet te hard.

Rukwinden in de herfst

Regen gaat nogal eens gepaard met (harde) wind. Rukwinden zijn winden die ineens hard opkomen en aan je auto duwen of trekken. Op bruggen, dijken en open vlaktes kunnen rukwinden flink aan je auto trekken. Soms voel je ook een rukwind als je langs een vrachtwagen rijdt. Houd altijd twee handen aan het stuur, geef genoeg ruimte, en wees alert.

Droge schoenen tijdens het rijden

Regent het buiten? Zorg ervoor dat je schoenen droog zijn als je gaat rijden. Met natte schoenen kun je van je pedalen afglijden.

Natte bladeren zijn glad 🍂

Natte bladeren kunnen net zo glad zijn als ijs. Let daarom op en doe voorzichtig als je over natte bladeren rijdt. Soms zorgt een dik pak bladeren er ook voor dat je de markeringen op de weg niet goed ziet – let op dat je op je eigen rijstrook rijdt en kijk op de palen voor de overige verkeerstekens (zebrapad, haaientanden, etc.).

Dimlicht bij regen

Het dimlicht (het standaardlicht dat je aanzet als het donker is en je gaat rijden) gebruikt je bij situaties met slecht zicht zoals regen, sneeuw, mist, en natuurlijk als het donker is. 

Rijden bij mist

Je gebruikt een mistlicht alleen bij mist. Een mistlamp is namelijk heel fel, wat vervelend kan zijn voor andere weggebruikers. Gebruik je je mistlichten zonder dat er mist is, dan kun je een boete krijgen. 

Simpel gezegd heb je 2 soorten mist: dichte mist en zeer dichte mist. Voor elk soort mist gebruik je andere lichten.

Dichte mist: Bij dichte mist (zicht minder dan 200 meter) kun je je mistlampen voor gebruiken. Je gebruikt hier nog niet je mistachterlicht, dit is niet nodig en kan als storend worden ervaren door andere weggebruikers.

Zeer dichte mist: Bij zeer dichte mist (zicht minder dan 50 meter), voer je je mistlamp én je mistachterlicht. 

> Hoe weet je hoeveel meter zicht je hebt?

De afstand kun je inschatten door te kijken naar de hectometerpaaltjes langs de weg. Daar zit steeds 100 meter tussen. Als je niet op een snelweg rijdt, kun je naar de lantaarnpalen kijken. Meestal zit er 50 meter tussen de lantaarnpalen.

Let op: Bij mist gebruik je nooit groot licht. Groot licht kan jezelf en je medeweggebruikers verblinden (de mistdeeltjes weerkaatsen het licht).

Typische herfstkwaal: Condens op de ramen

Met beslagen ramen rijden is gevaarlijk en vervelend. Je kunt er zelfs een boete voor krijgen! Zie je dat er condens op de ruiten komt? Zo laat je het verdwijnen:

 • Airco: Als je auto airconditioning heeft, zet je deze aan. De droge lucht zorgt ervoor dat de condens snel verdwijnt.

 • Verwarming: Als je geen airco hebt, zet je de verwarming aan op de warmste stand. Zorg ervoor dat de ventilator op de voorruit gericht staat. 

Symbool voorruitverwarming:

Je mag niet rijden als je voorruitverwarming kapot is.

Symbool achterruitverwarming:

Je mag wel rijden als je achterruitverwarming kapot is. 

Let op: Laat je verwarming alleen aanstaan als het nodig is. Want meer stroomverbruik = een hoger brandstofverbruik.

Heb je geen airco en doet je verwarming het niet goed? Zorg er dan altijd voor dat je een anti-condensdoek, spons of trekker bij je hebt. Een ander trucje is je ramen afnemen met een paar druppels afwasmiddel of scheerschuim. Hiermee voorkom je condens.

Laagstaande zon in de herfst

Een herfstzonnetje is heerlijk, maar zo’n laagstaande zon kan het zicht belemmeren. Je ziet de stoplichten niet meer goed en ook andere weggebruikers zijn soms lastig te zien. Wat moet je doen?

 1.  Zorg voor een goede zonnebril.

 2. Houd je ramen schoon. Als je tegenlicht hebt op vieze ramen, zie je namelijk een stuk minder. 

 3. Pas je rijstijl en snelheid aan.

Heb je laagstaande zon in je achteruitkijkspiegel? Dat betekent dat je tegenliggers de zon direct in hun ogen hebben. Houd daar dus ook rekening mee.

Aquaplaning bij regen

We hebben het al eerder over aquaplaning gehad. Aquaplaning is het ‘drijven’ van je auto op het wegdek. Dit komt er water tussen het wegdek en de band zit. Aquaplaning ontstaat bij water op het wegdek, maar banden met weinig profiel zullen sneller ‘drijven’.

Bij aquaplaning merk je dat je auto minder grip heeft of wegtrekt. Wat moet je doen bij aquaplaning? 

 1. Laat het gas rustig los en ga niet remmen. Bij een handgeschakelde auto trap je de koppeling in.

 2. Hou je stuur recht (in een bocht stuur je met de bocht mee). Ga niet te veel sturen.

 3. Zodra je weer grip hebt, geef je weer voorzichtig gas.

Maak je auto herfstklaar

Je kunt zo voorzichtig rijden als je wilt, maar als je auto het niet goed doet, heeft het allemaal weinig zin. Check je auto als de herfst begint. Let op deze punten om de koudere maanden goed door te komen:

 • Zijn de bandenspanning en het profiel (minimaal 1,6 millimeter) van je banden nog in orde? 

 • Werken je ruitenwissers goed? Als ze strepen achterlaten is het tijd om ze te vervangen.

 • Doet je accu het nog goed? Bij koud weer werken oude accu’s minder goed. Controleer je accu en laad hem bij of verwissel hem. 

 • Doen al je lichten het goed?

 • Heb je genoeg antivries, ruitenwisservloeistof en olie? Als je je ruitenwisservloeistof bijvult, kun je meteen kiezen voor een wintervariant.

 • Check je bandenspanning (zijn je banden goed opgeblazen), en het profiel. Banden met een goed profiel geven meer grip en zorgen voor minder kans op aquaplaning. Overweeg winterbanden te nemen.

Meer over de technische kant van je auto + vragen die je mogelijk krijgt bij je auto-examen, lees je in dit blog: Alles over de technische kant van je auto

Wil je zeker weten dat je goed de herfst én je autotheorie-examen doorkomt? Volg dan een van onze online autotheorie-cursussen. In 8 duidelijke hoofdstukken leggen we je alles uit wat je moet weten om te slagen voor je theorie. Ook krijg je een hele hoop oefenvragen om zeker te zijn dat je goed voorbereid je theorie ingaat.

Klaar voor de start?

Begin nu met leren

Krijg toegang tot Deluxe
Aanbevolen

Auto Deluxe

€64,99
31 dagen toegang
7 CBR examenmodules
 • Verkeersborden
 • Verkeersbegrippen
 • Engelse ondertiteling
 • 24/7 support

Auto Premium

€54,99
21 dagen toegang
5 CBR examenmodules
 • Verkeersborden
 • Verkeersbegrippen
 • Engelse ondertiteling
 • 24/7 support

Auto Lite

€44,99
7 dagen toegang
3 CBR examenmodules
 • Verkeersborden
 • Verkeersbegrippen
 • Engelse ondertiteling
 • 24/7 support