Blog Post

Slagingspercentages en fraude – het CBR-jaarrapport 2022

Sherita Jager - 5 min lezen

Het CBR is een publieke instantie en moet daarom elk jaar hun jaarverslag delen. Een blik op het uitgebreide rapport (80 pagina's!) geeft ons interessante inzichten. Zo slaagden er vorig jaar weer veel minder kandidaten voor hun auto-, bromfiets- en motortheorie-examen. Dit is niet verrassend, omdat het lijkt alsof de theorie-examens elk jaar moeilijker worden. Als iedereen nu zou leren met Theorie Toppers, zouden we deze cijfers makkelijk kunnen verbeteren, maar dat terzijde. Wat stond er nog meer in het CBR-verslag van 2022?

Slagingspercentages theorie-examen CBRΒ 

Vorig jaar werd het theorie-examen in totaal 860.122 keer afgenomen. Dit was voor het eerst dat het CBR zoveel examens afnam, maar dat was ook nodig.

Vanwege de coronapandemie moesten ze namelijk flink wat vertragingen inhalen. Dit gold vooral voor de praktijkexamens, waar meer dan 300.000 examenmomenten moesten worden ingehaald.

Ook zagen we dat de slagingspercentages van de theorie-examens enorm verschilden. De enige overeenkomst was dat ze allemaal zijn gedaald. Het gemiddelde slagingspercentage van alle theorie-examens lag in 2022 op 41,3%, vergeleken met 44,1% in 2021.

Slagingspercentage CBR 2022

Motor: 46,9

Bromfiets: 42,6

Auto: 36

Slagingspercentage CBR 2021

Motor: 50,2

Bromfiets: 44,1

Auto: 38,1

Waarom slagen er zo weinig mensen voor het theorie-examen?

Minder dan de helft van de kandidaten slaagt. Omdat het CBR ook ziet dat het slagingspercentage laag is, hebben ze onderzoek gedaan naar de reden hiervoor. Uit navraag onder kandidaten en bij brancheverenigingen, blijkt dat veel mensen zich minder goed voorbereiden op het theorie-examen. Veel kandidaten onderschatten het examen en komen onvoorbereid (of onvoldoende voorbereid) naar het examen.

Daarom stuurt het CBR vanaf maart 2023 kandidaten twee herinneringsmails: één 9 dagen en één 24 uur voor het examen. Zo kunnen ze zich beter voorbereiden. Ook proberen ze kandidaten beter te informeren over het examen (boodschap vanuit het CBR: je moet echt leren).

Fraude is hot en happening

In het verslag werd ook een heel hoofdstuk gewijd aan fraude. Het CBR kwam de laatste tijd vaak in het nieuws vanwege fraude door kandidaten. Veel kandidaten worden steeds creatiever en proberen op allerlei manieren fraude te plegen. Ze komen bijvoorbeeld met een vals ID-bewijs opdagen of sturen een lookalike. Er wordt ook vaak gebruik gemaakt van camera-apparatuur met een oortje, waarbij iemand de juiste antwoorden influistert.

Het CBR rapporteert deze gevallen altijd en de fraudeurs krijgen een flinke boete wanneer ze worden aangegeven bij de politie.Β 

Daarnaast probeert het CBR op verschillende manieren het aantal fraudegevallen te verminderen. Een paar van de futuristische tools die het CBR gebruikt om fraude tegen te gaan zijn handscanners om apparatuur op te sporen, ID-scanners om valse ID-bewijzen te herkennen, aangepaste beeldschermen in de theoriecentra..

Verder neemt het CBR nog meer maatregelen waarover ze niet willen uitweiden.

Wat kun jij zelf doen om het slagingspercentage te verhogen?

Het CBR doet zijn best om jongeren en ouders te informeren en hen te laten weten dat ze echt moeten leren (duh...).

Zoals we net al zeiden, meent het CBR namelijk dat kandidaten simpelweg niet genoeg leren. Waarschijnlijk ligt de waarheid ergens in het midden en zijn de examens ook gewoon steeds moeilijker geworden.

Maar dit betekent natuurlijk niet dat je bij de pakken neer moet zitten. Zorg er met Theorie Toppers voor dat je bij die groep hoort die wel slaagt. Bij Theorie Toppers helpen we je met de voorbereiding op het theorie-examen op een leuke, interactieve manier.

En omdat je online streamt, kun je onze theoriecursus altijd en overal bekijken.

Wil je een voorproefje? Volg ons op Instagram of TikTok en zie zelf waarom we zoveel positieve reviews ontvangen.

Meteen aan de slag? Bekijk hier al onze pakketten.

Klaar voor de start?

Begin vandaag nog met leren!

Start met Deluxe
Aanbevolen

Auto Deluxe

€64,99
31 dagen toegang
7 CBR examenmodules
 • Verkeersborden
 • Verkeersbegrippen
 • Engelse ondertiteling
 • 24/7 support

Auto Premium

€54,99
21 dagen toegang
5 CBR examenmodules
 • Verkeersborden
 • Verkeersbegrippen
 • Engelse ondertiteling
 • 24/7 support

Auto Lite

€44,99
7 dagen toegang
3 CBR examenmodules
 • Verkeersborden
 • Verkeersbegrippen
 • Engelse ondertiteling
 • 24/7 support