Blog Post

Trams en voorrang: dit zijn de regels

Sherita Jager - 3 min lezen

Het is de schrik van elke beginnende bestuurder: trams. Ze komen recht op je af, duiken ineens achter je op, of laten je schrikken met dat enge belletje. Of het allerergste: als je ineens beseft dat je op de trambaan rijdt. Met een goede theorievoorbereiding zal dat laatste je niet gebeuren. Maar wat moet je doen, waar ga je heen? En wat zijn de regels? In deze blog vertellen we je alles over trams en voorrang.

Woon je ergens waar geen trams zijn, dan lijkt dit onderdeel van het theorie-examen echt onzin. Maar ooit gaat het gebeuren dat je op een plek komt waar je met trams te maken krijgt. En dan weet je hoe belangrijk het is om de voorrangsregels van trams te kennen.Β 

Laten we beginnen:

Wanneer krijgt een tram voorrang?

1) Een tram krijgt voorrang bij een gelijkwaardige kruising

Jij als bestuurder moet op een gelijkwaardig kruispunt altijd voorrang verlenen aan een tram. Ook al komt de tram van links.

2) Een tram krijgt voorrang bij een lange bocht

Een bestuurder die de lange bocht neemt moet de bestuurder die de korte bocht neemt voor laten gaan. Dit geldt niet voor trams. Als jij als bestuurder de korte bocht hebt, moet je de tram alsnog voor laten gaan.

3) Een tram krijgt voorrang als hij afslaat

Over het algemeen geldt: recht doorgaand verkeer op dezelfde weg gaat voor afslaand verkeer. Dit geldt niet voor trams. Die krijgen altijd voorrang.

Wanneer heeft een tram geen voorrang?

Het lijkt nu een beetje alsof de tram de koning is van de stad. Dat is niet zo. Dat zijn de voetgangers en de fietsers. 😁

De tram moet zich aan de regels houden en dat betekent:

Zijn er verkeerstekens (haaientanden, zebrapad) of verkeerslichten, dan moet een tram ook voorrang verlenen of verkeer voor laten gaan.

Een paar veelgestelde vragen:

Heeft een tram voorrang bij haaientanden?

Nee. Bij verkeerstekens zoals haaientanden moet de tram ook voorrang verlenen.

Wat moet ik doen als een tram achter me rijdt?

Rustig doorrijden. Tenzij je per ongeluk op de trambaan rijdt. Dan moet je voorzichtig maken dat je wegkomt. Je mag nooit op een trambaan rijden. Soms zijn er rails op het normale wegdek aangebracht, dan mag je daar natuurlijk wel rijden (en de tram ook).

Heeft de tram voorrang bij een zebrapad?

Nee. Bij verkeerstekens zoals een zebrapad moet een tram voorrang verlenen.

Heeft een tram voorrang op voetgangers?

Dit is afhankelijk van de verkeerstekens of verkeerslichten. Als de voetganger een zebrapad of groen stoplicht heeft, mag hij voor. Anders niet.

Mag je een tram rechts inhalen?

Ja, dat mag.

Voelt het nog een beetje intens?Β 

Onthoud deze dan: Trams hebben alleen voorrang als een kruispunt niet wordt geregeld door verkeerslichten, verkeerstekens of verkeersborden.

Meer weten over trams en je auto-theorie halen?

Onze topper Quincy vertelt je alles over trams, voorrang en nog veel meer tijdens onze complete online-videocursus. Bekijk hier al onze pakketten en slaag met vlag en wimpel!

Klaar voor de start?

Kies je pakket en begin vandaag nog met leren!

Start met Deluxe
Aanbevolen

Auto Deluxe

€64,99
31 dagen toegang
7 CBR examenmodules
 • Verkeersborden
 • Verkeersbegrippen
 • Engelse ondertiteling
 • 24/7 support

Auto Premium

€54,99
21 dagen toegang
5 CBR examenmodules
 • Verkeersborden
 • Verkeersbegrippen
 • Engelse ondertiteling
 • 24/7 support

Auto Lite

€44,99
7 dagen toegang
3 CBR examenmodules
 • Verkeersborden
 • Verkeersbegrippen
 • Engelse ondertiteling
 • 24/7 support