Blog Post

Filerijden als een PRO doe je zo

Sherita Jager - 6 min lezen

Yes, het gebeurt altijd nét wanneer je haast hebt. File! Wist je dat er meer ongelukken gebeuren bij file? Gelukkig zijn het vaak geen ongelukken met ernstig letsel, maar het blijft vervelend en vaak makkelijk te voorkomen. In dit blog vertellen we je alles over filerijden en waar je op moet letten.

De voorspelbare ochtendspits, die vervelende avondspits, of met z’n allen naar het strand of op vakantie. Files zijn niet te vermijden. Leuker kunnen we het dus niet maken. Wel makkelijker. Zo ga je er het best mee om!

Meer kans op ongevallen

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer één op de tien aanrijdingen op rijkswegen in een file gebeurt. Ander onderzoek laat zien dat de kans op een ongeluk zo’n vijf keer groter is wanneer verkeer tot stilstand komt. Met andere woorden: het begin van een file zorgt voor meer ongelukken. Zie je dat er een file aankomt? Let dan extra goed op, rem rustig af en zet eventueel je knipperlichten aan om achterliggers te waarschuwen. Niet verplicht, wel veiliger voor jezelf en je achterliggers.

Ogen en oren open, hoe langzaam je ook gaat

Filerijden gaat vaak met horten en stoten. Hakkerig. Even vooruit, weer remmen, sneller, langzamer… Filerijden is onvoorspelbaar. Dus houd je ogen en oren altijd open, hoe langzaam je ook gaat, hoeveel haast je ook hebt en hoe erg je je ook verveelt. Over vervelen gesproken, zie volgend punt.

Je telefoon blijft verboden terrein, ook al sta je stil

Je staat al even stil, verveelt je een ongeluk pakt dus éven je telefoon… en veroorzaakt hiermee bijna een ongeluk. Oeps. Niet doen dus. Nooit niet. Ook al sta je stil of rij je langzaam. Je mag niet aan je telefoon zitten als de motor draait. Zet je favoriete playlist of podcastshow op, kijk om je heen, doe mindfullness of wat dan ook. Telefoon. Mag. Niet. Twijfels over dit soort zaken? Volg onze online videocursus voor je theorie en je zult de regels nooit meer vergeten.

Niet hollen maar rollen

Optrekken, terugschakelen, remmen. Misschien herkenbaar, maar absoluut af te raden. Met deze manier van rijden gaat je brandstof er binnen no-time aan en ook je schakelbak wordt hier niet blij van. Langzaam laten opkomen dan? Ook niet aan te raden. Deze manier van rijden noem je ook wel rijden met een slippende koppeling (koppeling langzaam of maar half laten opkomen). 

Filerijden als een pro doe je zo:

  • Optrekken

  • Uitrollen

  • Zachtjes remmen, maar alleen als dat nodig is.

Zo doen vrachtwagens het ook, en als die geen pro zijn…

Het gras is niet groener aan de andere kant

Die rijstrook naast je? Heel veel sneller rijden ze daar echt niet, dus blijf op je rijstrook staan. Als je continu van strook wisselt zorg je hiermee voor meer opstoppingen.

File in de winter? 

Kaasjes, dekentjes en een Driving Home for Christmas-playlist. Het is belangrijk dat je goed voorbereid op pad gaat. Meer weten over rijden in de winter? Lees het in ons blog.

File rijden als motorrijder

Kijk jij ook wel eens jaloers naar die motorrijders in de file (of ben je er zelf een als je je motor examen hebt gehaald)? Maar mogen ze nou wél of niet doorrijden in de file?

Ja. Motorrijders mogen langzaam tussen files doorrijden. Er zijn geen regels of hoe hard ze nu mogen maar er is wel een richtlijn van Motorplatform:

  • Passeer het verkeer met gepaste snelheid (maximaal 10 km/uur sneller dan het andere verkeer)

  • Wees alert op onvoorzichtig gedrag

  • Houd rekening met andere motorrijders

  • Gebruik je alarmlichten als er een file nadert of wanneer je erin staat

  • Voeg na de file weer in op de normale rijstrook

Van automobilisten wordt natuurlijk ook verwacht dat ze opletten op motorrijders die tussen de auto’s door rijden en hier rekening mee houden.

Tot slot: voorkomen is beter dan genezen

Maak gebruik van technologie! Gebruik apps om te weten waar en wanneer er file is. Google Maps, maar ook andere apps zoals Zoof en Waze helpen je aan filevrije routes. Rij daarnaast zoveel mogelijk buiten de spits.

Meer weten over filerijden en smooth je theorie-examen halen? Het kan met onze online videocursus voor je theorie-examen auto, bromfiets of motor. Onze Quincy legt je alles haarfijn uit met makkelijke ezelsbruggetjes en humor. Twijfel je? Check onze kanalen (TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat en YouTube) en lees onze recensies op Trustpilot of Google!