Blog Post

Wat heeft er allemaal invloed op je brandstofverbruik?

Sherita Jager - 5 min lezen

Het brandstofverbruik van een auto, motor of scooter is afhankelijk van je voertuig en rijstijl. Als je slim rijdt, gebruik je minder brandstof. Goed voor je portemonnee dus. Maar bewust rijden, betekent ook minder CO2-uitstoot, minder stikstof, minder roet én minder fijnstof. En daar is onze planeet weer blij mee. Win-win dus. Hieronder vertellen wat er allemaal invloed heeft op je brandstofverbruik.

Zuinig rijden is niet alleen fijn voor je portemonnee, maar ook belangrijk voor het milieu. Dit is dan ook de reden dat er zo wordt gehamerd op zuinig rijden, en waarom je er vragen over krijgt bij je theorie-examen.

Snel je theorie op orde hebben en gaan met die banaan? Bestel hier onze online auto- motor of scooter-theoriecursus. De makkelijkste en goedkoopste manier om in één keer te slagen.

In dit blog:

Zo verminder je je brandstofgebruik: 

1. Let op je snelheid 

Het zuinigst rijd je bij 70 tot 90 km per uur. Brandstof werkt dan het best, waardoor je ook minder CO2, stikstof en fijnstof uitstoot.

In de stad verbruik je het meest, omdat je daar de hele tijd remt en optrekt. Wist je dat 100 kilometer door de stad je bijna twee keer zoveel kost dan 100 kilometer op de snelweg? 🤯

Snelheid - Liter brandstof per 100 kilometer

30 km/uur zoals in de stad - 9,2 liter

70 tot 90 km/uur - 7,2 liter

100 km/uur - 7,5 liter

120 km/uur - 8,2 liter

130 km/uur - 8,7 liter

Bron: Mileucentraal.nl

2. Schakel op tijd door en rij constant

Als je in een te lage versnelling rijdt, verbruik je meer brandstof. Schakel dan ook zo snel mogelijk door naar de volgende versnelling. Staat je toerenteller op 2000-25000 toeren? Dan is het tijd om door te schakelen.

Ook is het belangrijk dat je een constante snelheid rijdt. Ga dus niet van 70 naar 90 naar 60, maar houd zo goed mogelijk dezelfde snelheid aan. Dit is ook meteen de reden waarom rijden op cruise control brandstof kan schelen. 

3. Open je ramen of gebruik de airco

Je kent het wel: Als je fietst en je hebt tegenwind, ga je plat liggen zodat je minder luchtweerstand hebt. Dat is dus ook zo bij een auto. Een auto is ‘aerodynamisch’ vormgegeven. Dit betekent dat er bij het rijden zo min mogelijk luchtweerstand is. 

Zet je je ramen open, dan heb je meer weerstand, waardoor je tot 20% meer brandstof verbruikt. Maar let op: De airco vraagt ook veel van de auto, waardoor je meer brandstof verbruikt.

Wat is dan het beste? Over het algemeen wordt gezegd dat je tot 80 kilometer per uur beter je ramen kunt openen, en dat je boven deze snelheid beter de airco aanzet.

Andere dingen die voor meer luchtweerstand zorgen: Alles wat uitsteekt, dus een imperiaal (bagagerek voor op het dak), een skibox, of een fiets bovenop het dak in plaats van achter de auto.

4. Let op met remmen en optrekken

Remmen kost veel brandstof. Anticipeer, en als je ziet dat je moet remmen, zoals bij langzaam rijdend verkeer, kun je alvast je gas loslaten zodat je minder hard hoeft te remmen. 

Trek ook niet te snel op, dit kost ook veel brandstof.

5. Check je banden

Komen we weer met het fietsvoorbeeld: Op zachte banden moet je harder werken om vooruit te komen. Dat is ook zo met een auto. Als je autobanden zacht zijn, moet je auto harder werken en verbruik je dus meer brandstof.

Ook het formaat van de banden en het profiel heeft invloed op het verbruik, omdat ze invloed hebben op de remweg. Ontdek hier hoeveel millimeter je profiel minimaal moet zijn (belangrijk voor je theorie-examen).

6. Neem niet te veel bagage mee

Elke kilo die je meesjouwt, zorgt voor een hoger brandstofverbruik. Zorg altijd voor een opgeruimde auto en sleep geen overbodige dingen mee.

7. Zorg voor schone filters en een goed onderhoud

Een vuil luchtfilter zorgt voor extra brandstofverbruik. Zorg ervoor dat je zo nu en dan een onderhoudsbeurt doet. Niet alleen zorgt dit ervoor dat je brandstofgebruik niet onnodig hoog is, je blijft er zelf ook extra veilig mee.

8. Zet je motor uit als je stilstaat

Sta je ergens langer dan 30 seconden stil, bijvoorbeeld als je moet wachten op een openstaande brug of als je iemand ophaalt? Zet je motor dan uit. Ook je motor stationair laten draaien om bijvoorbeeld je ramen te laten ontdooien is een slecht idee voor je portemonnee én het milieu.

Benieuwd hoe je je ramen dan wel ontdooit? Lees het in ons blog: Alles wat je moet weten over rijden in de winter.

Meer weten over zuinig rijden, en meteen je autotheorie-examen halen? Volg dan onze online theoriecursus voor auto, motor of brommer. Online, snel, en makkelijk, mét oefenvragen.

Klaar voor de start?

Kies je pakket!

Start met het Deluxe pakket
Aanbevolen

Auto Deluxe

€64,99
31 dagen toegang
7 CBR examenmodules
 • Verkeersborden
 • Verkeersbegrippen
 • Engelse ondertiteling
 • 24/7 support

Auto Premium

€54,99
21 dagen toegang
5 CBR examenmodules
 • Verkeersborden
 • Verkeersbegrippen
 • Engelse ondertiteling
 • 24/7 support

Auto Lite

€44,99
7 dagen toegang
3 CBR examenmodules
 • Verkeersborden
 • Verkeersbegrippen
 • Engelse ondertiteling
 • 24/7 support