Blog Post

Alle voorrangsregels op het water

Sherita Jager - 2 min lezen

Ehhhh… heb jij nou voorrang of die ander? Op het water zijn de voorrangsregels niet zo duidelijk als op de weg. Wie voorrang krijgt, hangt af van het soort boot, het doel (plezier- of beroepsvaart) en waar je vandaan komt. Ingewikkeld of onmogelijk? Niet met Theorie Toppers.

Stuurboord gaat voor bakboord

De basisregel op het water is stuurboord gaat voor bakboord. Ofwel: als je elkaar kruist, heeft rechts voorrang. Maar er zijn heel veel uitzonderingen, die we hieronder bespreken.

Groot gaat voor klein

Dit is een belangrijke om te onthouden:

  • Een kleine boot (maximaal 20 meter) verleent bijna altijd voorrang aan schepen die groter zijn (langer dan 20 meter). Zie je een veerpont, passagiersschip (boot met passagiers), sleep- en duwboot of vissersschip die aan het werk is, dan gaan zij altijd voor, ook als ze korter zijn. Ze hebben de rechten van ‘groot’, dus zie ze als een ambulance met zwaailichten: ze hebben altijd voorrang.

Wat nou als je allebei even lang bent en allebei voor je plezier vaart? Dan kijk je naar het soort water en de boot:

Hoofdwater gaat voor nevenvaarwater

Oftewel: een hoofdweg heeft voorrang op een zijweg. Vaar je op het hoofdwater aan stuurboordzijde, dan moeten boten uit nevenvaarwater (zijwater) die het hoofdwater willen opvaren voorrang verlenen.

Hierop is ook weer een uitzondering: voor boten die ook uit een betond vaarwater (vaarwater met bewegwijzering) komen, gaat de regel ‘groot gaat voor klein’ weer op. Dus als er een grote boot komt aanvaren vanuit een zijvaarwater, en jij met een kleine boot in een betond vaarwater vaart, moet je die grote boot toch voorrang geven.

Hoe weet je of je op een hoofdwater of nevenvaarwater vaart? Makkelijk: kijk naar de borden. Een dikke witte streep betekent hoofdvaarwater, een dunne witte streep betekent nevenvaarwater.

Zeilboot gaat voor motorboot

Ben je allebei korter dan 20 meter? En vaart geen van de boten aan de stuurboordwal? Dan gaat een zeilboot voor. Als je allebei groot bent (grote motorboot of groot zeilboot) dan krijgt de boot die van stuurboord komt voorrang.

Let op: als een zeilboot zonder zeil vaart en de motor aan heeft, wordt deze gezien als een motorboot.

Motorboten onderling

Vaar je in een kleine of grote motorboot en kom je een andere soortgelijke boot tegen? Dan krijgt de motorboot die aan de stuurboordwal vaart voorrang. Vaart geen van jullie beiden aan de stuurboordwal? Dan krijgt de boot die van stuurboord komt voorrang, oftewel rechts gaat voor.

Zeilboten onderling

Een klein zeilboot met het zeil over bakboord (de wind komt van stuurboord), heeft voorrang op een klein zeilboot met het zeil over stuurboord (de wind komt van bakboord).

Varen beide boten met het zeil aan dezelfde kant, dan moet loef voorrang geven aan lij: de boot die aan de loefkant (waar de wind vandaan komt) ligt, moet voorrang verlenen aan de boot van de lijkant.

De basis mag nu duidelijk zijn, maar eerlijk is eerlijk, deze voorrangsregels zijn slechts het begin. Wil je je vaarbewijs halen en genieten van de fijne Nederlandse wateren? Volg dan onze videocursus voor je vaarbewijs 1.

Start vandaag nog met leren!

In onze videocursus behandelen we alle CBR onderdelen en vragen die je kunt verwachten tijdens het examen.

Start met het Deluxe pakket
Aanbevolen

Vaarbewijs Deluxe

€64,99
31 dagen toegang
7 CBR examenmodules
  • Verkeersborden
  • Verkeersbegrippen
  • 24/7 support

Vaarbewijs Premium

€54,99
21 dagen toegang
5 CBR examenmodules
  • Verkeersborden
  • Verkeersbegrippen
  • 24/7 support

Vaarbewijs Lite

€44,99
7 dagen toegang
3 CBR examenmodules
  • Verkeersborden
  • Verkeersbegrippen
  • 24/7 support